Booker T. Washington

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Washington in 1903

Booker Taliaferro Washington (Franklin County (Virginia) 5 april 1856Tuskegee (Alabama) 14 november 1915) was een Afro-Amerikaanse pedagoog, schrijver en voorvechter van verbeterde rechten voor zwarte Amerikanen rond de eeuwwisseling.

In zijn bekendste werk Atlanta Cotton States and International Exposition Speech (1895) moedigt hij de zwarte bevolking in de Verenigde Staten aan om zich te ontwikkelen. Alleen op deze manier zouden ze succesvol kunnen worden. Nadat hij een invloedrijk afro-amerikaans leider was geworden schreef hij het boek Up from slavery (1901). Het eerste hoofdstuk hiervan heet Slaaf onder de slaven.

Washington werd als zoon van een slavin op een plantage in Virginia geboren. Zijn moeder Jane was een kokkin en zijn vader een blanke man van een dichtbij zijnde boerderij. De T. in zijn naam staat voor Taliaferro, de naam van zijn meester. Na de bevrijding van slaven na afloop van de Amerikaanse Burgeroorlog in 1865, vertrok zijn familie naar Malden in West-Virginia. Hier ging hij naar school en werkte in de mijnindustrie. Van 1872 tot 1875 volgde hij het Hampton Normal and Agricultural Institute en onderwees vervolgens twee jaar lang zelf in Malden. Hieropvolgend deed hij een studie aan het Weyland Seminary in Washington D.C..

Bijna 100 jaar na Booker T. Washingtons geboorte, op 2 april 1956, werd zijn geboorteplaats opgenomen in het Nationaal Park Systeem als het Booker T. Washington National Monument. De deltabluesgitarist en -zanger Bukka White werd naar Washington vernoemd.


Zie de categorie Booker T. Washington van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.