Borderlands 2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Borderlands 2
(Cover op en.wikipedia.org)
Ontwikkelaar Gearbox Software
Uitgever 2K Games
Muziek Raison Varner, Sascha Dikiciyan, Cris Velasco, Jesper Kyd, Kevin Riepl
Datum van uitgave Vlag van Verenigde Staten 18 september 2012
Vlag van Europa 21 september 2012
Vlag van Japan 25 oktober 2012
Genre First-person shooter
Actie RPG
Spelmodus Singleplayer, multiplayer
Engine Unreal Engine 3
Leeftijdsklasse PEGI: 18
Platform Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360, PlayStation Vita, Linux
Media optische schijf, download
Navigatie
Voorloper Borderlands
Vervolg Borderlands: The Pre-Sequel!
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Borderlands 2 is een scifi first-person shooter met RPG-elementen die is ontwikkeld door Gearbox Software en uitgegeven door 2K Games. Het spel kwam op 21 september 2012 uit voor Microsoft Windows, de PlayStation 3 en de Xbox 360. Daarnaast komt er in 2014 een PlayStation Vita versie van de game. Borderlands 2 is de opvolger van de in 2009 verschenen Borderlands.

Verhaal[bewerken]

In Borderlands 2 is meer aandacht besteed aan een samenhangende verhaallijn, in tegenstelling tot het eerste deel in de serie. De speler wordt gedropt op Pandora en krijgt het meteen aan de stok met Handsome Jack, de alleenheerser van Pandora. Hij is bezig iets genaamd de Vault te openen. Wat het precies is weet niemand maar de gene die de Vault vindt zal ontzettend rijk en machtig worden. Handsome Jack ziet de speler als een gevaar voor zijn missie aangezien de speler ook op zoek is naar de Vault. Hierbij moet de speler één van vier verschillende personages kiezen. Niet lang nadat de speler Pandora bereikt wordt er contact opgenomen door de Crimson Raiders. Zij zijn een verzetsgroep actief op Pandora die Handsome Jack willen uitschakelen. De leider van de Crimson Raiders is Roland en hij vraagt persoonlijk de hulp van de speler in bij het verslaan van Jack. Andere belangrijke leden van de Raiders zijn Lilith, Mordecai en Brick. Zij zullen de speler meerdere missies geven en ze spelen allemaal een belangrijke rol in de verhaallijn van Borderlands 2. Andere personages bekend uit Borderlands die wederom te zien zijn zijn onder andere Patricia Tannis, Clap-Trap, Sir Hammerlock en Mad Moxxi.

Hoofdpersonen[bewerken]

Axton is een Commando klasse. Zijn speciale vaardigheid is dat hij een mobiel, automatisch schietend geweer kan plaatsen. Wanneer de speler verder komt in het spel kan deze opgewaardeerd worden zodat deze bijvoorbeeld meer kogels schiet, langer actief blijft of sneller weer te gebruiken is (verlagen van de zogenaamde cooldown).

Maya is een Siren. Haar speciale vaardigheid is de zogenaamde Phaselock. Dit is een gloeiende bal die ze kan schieten om een vijand. Deze wordt door de bal gevangen waardoor deze niet meer in staat is zich te verdedigen. Phaselock kan opgewaardeerd worden zodat bijvoorbeeld andere vijanden in de buurt ook geraakt worden door Phaselock. Maya en Lilith zijn goede vriendinnen omdat ze voor zover bekend de enige Sirens op Pandora zijn.

Salvador is van de Gunzerker klasse. Zijn speciale vaardigheid is Gunzerking, waarbij begint te schreeuwen, 2 wapens tegelijk hanteert en minder schade incasseert van vijanden. Gunzerking kan verbeterd worden door bijvoorbeeld de duur te verlengen, de cooldown te verlagen of het aantal kogels dat afgevuurd kan worden te verhogen.

Zer0 is een Assassin. Zijn speciale vaardigheid is Decepti0n. Hierbij kan hij een virtuele kloon van zichzelf maken die de vijand afleidt. Terwijl de kloon actief is kan Zer0 onzichtbaar sluipen en zo extra veel schade aanrichten. Opvallend aan Zer0 is verder dat hij altijd praat in de vorm van een haiku.

Overige personages[bewerken]

Behalve de vier personages die de speler zelf kan besturen is er een breed scala aan computer gegenereerde personen (zie: NPC) die de speler kan tegen komen. Hieronder volgt een selectie van enkelen.

Handsome Jack is de grote baas van Pandora. Hij is jaren geleden leider geworden van de Hyperion corporatie en heeft sindsdien de macht gegrepen op het anarchistische Pandora. Hij is geobsedeerd met het vinden en openen van de Vault. Het gerucht gaat dat er onmetelijke rijkdom te vinden is in de Vault. Jack komt er achter dat het mineraal iridium nodig is om de Vault te openen. Hij heeft dan ook meerdere iridium mijnen op Pandora gebouwd om voldoende van dit mineraal te verzamelen. Jack is wreed, arrogant en pietluttig. Regelmatig laat hij snerende boodschappen achter voor de speler waarop hij de speler belachelijk maakt.

Mad Moxxi, ook al te zien in Borderlands, is terug in dit vervolg. Net als in het eerste deel is Moxxi eigenaar van een aantal barren en nachtclubs op Pandora. Ze praat met een sensuele stem en maakt er geen geheim van biseksueel te zijn. Ze heeft meerdere ex-partners waaronder Mordecai, Handsome Jack en Roland. Ze flirt opzichtig met iedereen en windt zo mannen eenvoudig om haar vinger. Ook de speler ontkomt hier niet aan, zo geeft Moxxi de speler vaak complimentjes en noemt Moxxi de speler altijd sugar. Moxxi heeft 2 kinderen, Scooter en Ellie. Hoewel het gezin uit de Badlands komt en het in feite rednecks zijn verbergt Moxxi dit fanatiek. Ellie en Scooter daarentegen zijn simpele geesten en de relatie tussen Ellie en Moxxi is niet optimaal.

Tiny Tina is een 13-jarig meisje dat op haarzelf woont in een grot. Haar ouders zijn vermoord door een bandit en sindsdien is Tina alleen. Ze heeft veel verstand van bommen, ontstekingsmechanismen en explosies. Roland raadt de speler aan contact met haar op te nemen om een bom van haar te gebruiken. Tina heeft een grote mond, heeft overal commentaar op en verbergt de pijn van haar dode ouders met humor. Tiny Tina was één van de populairste NPC's in Borderlands 2 en ze speelt een belangrijke rol in de DLC Tiny Tina: Assault on Dragon Keep.

Lilith is één van de belangrijkste leden van de verzetsgroep de Crimson Raiders. Net als Maya is Lilith een Siren. Een sekte op Pandora denkt dat Lilith een god is en ze noemen haar de Firehawk. Ze plegen massaal zelfmoord om herenigd te worden met haar. Lilith is verliefd op Roland maar laat dit heel onhandig blijken waardoor Roland en Lilith vooral om elkaar heen draaien. Lilith is echter stoer en zelfverzekerd wanneer het op haar vechtkunsten aankomt. Ze is agressief aangelegd en komt daardoor soms in aanvaring met Roland die meer berekenend is.

Wapens[bewerken]

Net als in het vorige deel worden de wapens willekeurig samengesteld. Het kan dus voorkomen dat een speler een hagelgeweer met een telescoopvizier vindt. De wapens vallen nog wel binnen verschillende categorieën. Deze categorieën, vermomd als de zogenaamde ontwikkelaars van het wapen, geven aan wat voor type wapen het is. Er is meer aandacht besteed aan het verschil tussen deze wapenontwikkelaars. Zo zijn de wapens van de rebellen van minder stevig materiaal gemaakt dan van bijvoorbeeld robots.

Downloadbare content[bewerken]

Op 2 april 2013 wordt het mogelijk door middel van het Ultimate Vault Hunter Upgrade Pack het karakter door te sturen naar niveau 61 in plaats van het oude maximale niveau van 50. Ook is er het Psycho Pack aangekondigd. Hiermee is er een nieuw karakter beschikbaar gemaakt dat Krieg heet.[1] Inmiddels zijn er al heel wat extra DLC-pakketten aangekondigd. Het laatste stukje extra voor de game komt uit 15 april en heet Sir Hammerlock Versus the Son of Crawmerax; hierna stopt Gearbox met Borderlands 2.[2]

Platforms[bewerken]

Platform Jaar
STEAMPlay (Linux) 2014
OS X 2012
PlayStation 3 2012
Windows 2012
Xbox 360 2012

Ontvangst[bewerken]

Beoordeeld door Platform Datum Score
PCActu Windows 24 september 2012 90%
Gamereactor (Sweden) Xbox 360 18 september 2012 90%
IGN Windows 13 september 2012 90%
Cheat Happens Windows 28 september 2012 90%
newbreview.com Xbox 360 11 oktober 2012 90%
Jeuxvideo.com PlayStation 3 24 september 2012 90%
ComputerGames.ro Windows 28 oktober 2012 90%
Giant Bomb Windows 17 september 2012 80%
Gaming since 198x PlayStation 3 13 november 2012 80%
Calm Down Tom PlayStation 3 4 oktober 2012 60%

Externe links[bewerken]