Boris Tsjajkovski

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Boris Tsjaikovski)
Ga naar: navigatie, zoeken

Boris Alexandrovitsj Tsjajkovski (Russisch: Борис Александрович Чайковский, Boris Alexandrovič Čajkovskij; Moskou, 10 september 1925 – aldaar, 7 februari 1996) is een Russisch componist. Hij is geen familie van Pjotr Iljitsj Tsjajkovski.

Levensloop[bewerken]

Tsjajkovski werd geboren in een ambtenaarsmilieu, vlak na de Russische Revolutie. Op negenjarige leeftijd verscheen hij aan de Gnessin Muziekschool, daarna aan de Gnessin Academie en ten slotte aan het Moskou Conservatorium P. I. Tsjajkovski (Russisch: Московская Государственная Консерватория им. П.И.Чайковского). Aan het conservatorium studeerde hij eerst bij Vissarion Sjebalin, toen twee jaar bij Dmitri Sjostakovitsj en zijn examen in 1949 deed hij bij en als leerling van Nikolaj Mjaskovski; Sjostakovitsj was toen net ontslagen in verband met zijn formalistische houding.

Na zijn muziekstudie werkte hij enige tijd bij de radio, maar in 1952 legde hij zich geheel toe op het componeren. Vanaf 1989 tot 1996 gaf hij les in compositieleer aan zijn voormalige school, De Gnessin Academie voor Muziek.

Muziek[bewerken]

Hij is lang zo bekend niet geworden als de andere Tsjajkovksi en zijn bekendheid in het westen begon rond 2006 pas groter te worden. Zijn muziek is beïnvloed door Sjostakovitsj, want ook Sjebalin was een leerling van Sjostakovitsj. De muziek is echter veel minder extreem dan die van Galina Oestvolskaja. Boris Tisjtsjenko komt het dichtst bij hem in de buurt.

Oeuvre (selectief)[bewerken]

Externe link[bewerken]