Naar inhoud springen

Borneogibbon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bitbotje (overleg | bijdragen) op 15 mrt 2019 om 19:05. (Robot: vervangen Unicode-controleteken NBSP (help mee))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Borneogibbon
IUCN-status: Bedreigd[1] (2008)
Borneogibbon
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Primates (Primaten)
Familie:Hylobatidae (Gibbons)
Geslacht:Hylobates
Soort
Hylobates muelleri
Martin, 1841
Verspreidingsgebied van de Borneogibbon
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Borneogibbon op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De Borneogibbon of Müllers gibbon is één soort uit de familie gibbons (Hylobatidae) en komt voor in de regenwouden van Borneo, zowel het Indonesisch deel Kalimantan als het Maleisische deel (Sarawak en Sahah) en in Brunei. Deze soort bestaat uit drie ondersoorten.

Beschrijving

De Borneogibbon is endemisch op het eiland Borneo. Het is -net als andere gibbonsoorten- een tenger gebouwd dier, met lange armen en zonder staart. Hoofd en lichaam zijn 420-470 mm lang; de achterpoten zijn 128-150 mm lang; ze zijn gemiddeld 5,0-6,4 kg zwaar. In tegenstelling tot de andere gibbonsoorten is de kleur van de pels bij mannetjes en vrouwtjes niet verschillend. De dieren zijn grijs of bruin met een licht gekleurde krans van beharing rond de ogen, neus en mond. De vacht boven op de kop is meestal zeer donker gekleurd.

Taxonomie

Leefgebied

Borneogibbons komen voor in het tropisch regenbos onder de 1500 m tot 1700 m (in Sabah) boven de zeespiegel. Borneogibbons eten vooral fruit, bij voorkeur met een hoog suikergehalte, maar ook jonge bladeren en insecten.

Borneogibbons komen voor in een aantal regenwoudreservaten zoals het Nationaal Park Betung Kerihun, Nationaal Park Bukit Baka Bukit Raya, Nationaal Park Kayan Mentarang, Nationaal Park Kutai, het beschermde bosgebied Sungai Wain en het Nationaal Park Tanjung Puting in Indonesië en in het Lanjak Entimau Reservaatgebied en bosreservaat Semengok in Maleisië.[1]

Status op de internationale rode lijst

De Borneogibbon is als soort bedreigd. De belangrijkste bedreigingen vormen jacht op het dier voor de illegale handel in huisdieren, de omzetting van regenbos in landbouwgebied (oliepalmplantages) en de houtkap.[1]

In gevangenschap (Cincinnati Zoo)