Borsthaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Borsthaar is de benaming voor haar dat (doorgaans) bij mannen op de borst groeit, tussen de nek en de buik. Het is een secundair geslachtskenmerk dat zich tijdens en na de puberteit ontwikkelt. Borsthaar maakt deel uit van de lichaamsbeharing van de mens.

Borsthaar komt in bijzonder veel gradaties voor, lijkt gerelateerd aan testosteronproductie, maar heeft ook een grote genetische component. Bij Aziaten is borsthaar nagenoeg onbekend. Borsthaar bij vrouwen is doorgaans afwezig of beperkt tot enkele haren in de tepelhof.

Ontwikkeling en groei[bewerken | brontekst bewerken]

Fasen van ontwikkeling en de plaats van borsthaar.

Vanaf de geboorte is de mens al bedekt met dun vellushaar. Met borsthaar bedoelt men dan ook het terminaal haar dat zich als gevolg van een toename van androgenen (voornamelijk testosteron) in de puberteit begint te ontwikkelen. In tegenstelling tot de vrouw, is het lichaam van een man met meer terminaal haar bedekt, en met name op de borst, buik en het gezicht.

De ontwikkeling van borsthaar begint meestal aan het einde van de puberteit. Het kan ook later beginnen, tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. Androgenen zorgen voor de dikte van het haar, wat enkele jaren daarna gebeurt.

Patronen en kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het voorkomen van borsthaar en de kenmerken daarvan verschillen per persoon en hebben o.a. te maken met de genetische bepaling, de hormonale status en de leeftijd. De genen bepalen de hoeveelheid, het patroon en de dikte van het haar. Zo zijn sommige mannen sterk behaard, terwijl andere zeer weinig haar hebben. Elk patroon waarin het haar groeit is normaal. Borsthaar groeit voornamelijk rond de tepels, in het midden en aan de zijkanten van de borst en rond het sleutelbeen (bij de schouders).

Culturele opvattingen[bewerken | brontekst bewerken]

Boven de tepels spreekt men van borsthaar, daaronder groeit buikhaar.

De opvattingen over borsthaar variëren van cultuur tot cultuur. In sommige culturen wordt het als een teken van mannelijkheid gezien, terwijl men elders liever een gladde borst ziet. In de westerse cultuur komt de laatste jaren een trend op gang waarbij men steeds meer lichaamshaar, dus ook borsthaar, verwijdert.[(sinds) wanneer?] Onder andere met behulp van reclame wordt een ideaal gecreëerd van een geschoren lichaam.

Verschil borsthaar en buikhaar[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel de beharing op het bovenlichaam van een man vaak in zijn geheel als borsthaar wordt bestempeld, is hier meestal geen sprake van. Er bestaat namelijk een verschil tussen borst- en buikhaar. De scheiding van beide haarsoorten zit rond de tepels. Het bovenste gedeelte wordt borsthaar genoemd, terwijl buikhaar tussen de tepels en de schaamstreek groeit. Mannen die dus alleen haar rond de navel hebben groeien, beschikken niet over borsthaar. Of mannen haar op de buik, dan wel op de borst, dan wel op beide plaatsen hebben groeien, is genetisch bepaald en verschilt dus per man.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Chest hair van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.