Borstverkleining

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Borstverkleining: Links voorheen, rechts nieuw.

Borstverkleining is een chirurgische ingreep waarbij de borsten van een vrouw worden verkleind door vet-, huid- en klierweefsel weg te nemen. Terwijl borstvergroting sowieso een louter esthetische ingreep is, kan iemand om verschillende redenen een borstverkleining ondergaan: bijvoorbeeld om minder pijn en ongemak te ervaren als gevolg van macromastie, maar evengoed om vrijer te kunnen bewegen of om er beter uit te zien. Ook kan een patiënt met ongelijke borsten ervoor kiezen om de grotere borst te laten verkleinen.

De ingreep wordt de laatste decennia almaar vaker uitgevoerd, ook bij almaar jongere vrouwen.[1] Volgens een enquête over plastische chirurgie van Test-Aankoop uit 2009 was borstverkleining de vijfde meest uitgevoerde operatie onder Belgische vrouwen.[2] In 2013 was borstverkleining een van de tien meest toegepaste plastisch-chirurgische ingrepen in de Verenigde Staten. In 2013 werden zo'n 120.000 borstverkleiningen uitgevoerd bij vrouwen in de VS, alsook 23.000 borstverkleingen bij mannen. Deze cijfers hebben geen betrekking op reconstructieve operaties.[3] Er zijn weinig betrouwbare bronnen beschikbaar over het aantal borstverkleiningen omdat de ingreep zowel medisch als esthetisch kan zijn en de cijfers dus door verschillende instanties worden verzameld.

Een borstverkleining kan eveneens worden uitgevoerd bij mannen die aan gynaecomastie lijden.

De chirurgische technieken om borsten te verkleinen stemmen in grote mate overeen met die van een mastopexie, waarbij borsten met vergevorderde ptose opnieuw een meer wenselijke vorm krijgen aangemeten.