Closterotomus biclavatus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Bosbesprachtblindwants)
Closterotomus biclavatus
Closterotomus biclavatus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Miridae (Blindwantsen)
Geslacht:Closterotomus
Fieber, 1858
Soort
Closterotomus biclavatus
(Herrich-Schäffer, 1835)
nimf
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Closterotomus biclavatus is een wants uit de familie van de blindwantsen (Miridae). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Gottlieb August Wilhelm Herrich-Schäffer in 1835.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De bruin tot zwarte, langwerpig ovaal gevormde blindwants is macropteer (langvleugelig) en kan 5,5 tot 7,5 mm lang worden. Het lichaam is bedekt met lichte haartjes. Het halsschild heeft een lichte achterrand en het scutellum een licht uiteinde. De cuneus (de vleugelpunt van het ondoorzichtige gedeelte van de voorvleugel) is zwart en heeft een opvallende witte vlek. De pootjes zijn bruinrood en de schenen hebben zwarte stekeltjes. Van de antennes is het eerste segment zwart, net als het verdikte gedeelte van het tweede segment. De rest van het tweede segment is licht geelbruin net als het vierde segment. Het derde segment heeft ook een licht gedeelte.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De soort overwintert als eitje en is in mei volwassen. Er is één generatie per jaar. De nimfen en volwassen dieren worden gevonden op blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus) maar ook bijvoorbeeld op grote brandnetel (Urtica dioica) waar ze jagen op bladluizen (Aphidoidea) en zoeken naar eitjes van bijvoorbeeld bladhaantjes (Chrysomelidae).

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De soort is zeer zeldzaam in Nederland. Lange tijd dacht men dat hij niet meer in Nederland voorkwam totdat in 2017 weer waarnemingen zijn gemeld vanuit Den Helder. Het verspreidingsgebied is Palearctisch, van Europa tot Azië.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: