Bosnische kraaier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bosnische kraaier
Beratkraaier
Bosnische kraaier
Oorsprong Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina
Vlag van Albanië Albanië
Eerst beschreven 20e eeuw
Eigenschappen
Kleurslagen wit
Gewicht haan 3,0-3,5 kg
Gewicht hen 2,0-2,5 kg
Jaarlijkse eierproductie 80-100
Kleur eierschaal wit
Vorm landhoen
Kamvorm enkelvoudig of rozenkam
Gebruik sport
Erkenning
Kleindier Liefhebbers
Nederland (NL)
niet erkend
Landsbond van fokkers
van neerhofdieren (B)
niet erkend
Entente européenne niet erkend

De Bosnische kraaier, ook Berat-kraaier genoemd, is een kippenras uit de Balkan, voorkomend in Albanië, Bosnië en door emigranten ook in Turkije ingevoerd. Het behoort tot de Zuid-Oost-Europese langkraaiers.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Langkraairassen worden sinds eeuwen in de Balkan beschreven, maar de precieze ontwikkeling van de Bosnische kraaier blijft onbekend. In 2004 kocht de Duitse dierkundige Dr. Michael Reimann in Istanboel twee hanen en een hen, die de basis vormden voor de kleine populatie die in de daaropvolgende jaren in Duitsland ontstond. Het ras werd daar later officieel erkend.

Eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

De bouw van de Bosnische kraaier is slank, hooggesteld en krachtig en wijkt weinig af van het postuur van de Kosovaarse kraaier. Bekend is het ras alleen in de witte kleurslag met lange groengele loopbenen en een gele snavel. Opvallend is de lange hals, die bovenaan naar voren afbuigt. Er bestaan zowel varianten met rozenkam als ook met enkele kam.

De kraai is in tegenstelling tot die van de Kosovaarse kraaier en de Denizli-kraaier niet extreem lang, maar komt qua lengte en melodie zeer met die van de Bergse kraaier overeen.

Speciaalclub[bewerken | brontekst bewerken]

In Duitsland valt het ras onder dezelfde vereniging als de Bergse kraaier, namelijk de "Vereinigung der Züchter Bergischer Hühnerrassen und deren Zwergekräherzüchtervereinigung seit 1884". In Nederland en Vlaanderen bestaan geen speciaalclubs voor het ras.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • (de) Artikel van Armin Six op vieh.de, opgeroepen op 23. februari 2016