Brabantia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brabantia logo.svg

Brabantia is een bedrijf opgericht in het Nederlandse dorp Aalst dat metalen en kunststof huishoudelijke producten vervaardigt. Tegenwoordig bevindt de hoofdzetel zich in Valkenswaard, Noord-Brabant. In Nederland vindt geen productie meer plaats.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1919 startte J.M. van Elderen met 15 werknemers een blikwarenfabriek onder de naam Van Elderen en Co. Het metaalwarenbedrijf leverde oorspronkelijk toe aan de landbouw, consumentenmarkt en de sigarenindustrie: melkzeven, emmers, trechters en gieters naast kolenkitten en sigarenblikjes. Het bedrijf groeide, mede als toeleverancier van Philips en in 1925 bedroeg het personeelsbestand in het sterk uitgebreide bedrijfscomplex (10.000 m2) al 125 personen. Tijdens de bezetting kreeg de oprichter steun van zijn beide zoons die in 1941 als firmant toetraden. In 1948 richtte men een verkooporganisatie in België op en in 1953 volgde een omzetting in een NV onder de naam Van Elderen's Metaalwarenfabriek Brabantia. In 1959 werd een bestaande machinefabriek in Valkenswaard overgenomen die al loonwerk voor Brabantia verrichtte en als zelfstandig bedrijf binnen het concern bleef bestaan. In 1965 werd een fabriek in Overpelt geopend, terwijl in hetzelfde jaar de Eerste Groninger Apparaten- en Metaalwarenfabriek (EGAM) te Roden werd overgenomen. De export nam toe tot een kwart van de totale productie, rond 1965. Er kwamen verkooporganisaties in Brussel, Parijs (1966) en Mönchen-Gladbach, in het Verenigd Koninkrijk (1973) en in Zwitserland (1975). Een ander onderdeel van de internationale expansie was de stichting van een productievestiging in Barcelona als joint-venture met Spaanse industriëlen, in 1964.

In 1977 werd een Duits bedrijf overgenomen: Johann Breitenstein GmbH te Emmerik. Hier werd in 1982 een nieuwe fabriek geopend, terwijl in hetzelfde jaar een verkooporganisatie in Italië werd opgericht en in 1995 een voor Scandinavië. In 1996 werd een verkooporganisatie voor de Aziatische markt opgezet. In 2000 volgde Spanje, in 2001 volgden Noord- en Zuid-Amerika.

Nieuwe fabrieken werden opgezet in het Verenigd Koninkrijk te Bristol in 2001 en in Zhuhai (China) in 2002. Voorts werden verkooporganisaties in Zweden en de Verenigde Staten (2003) en in Polen (2005) gerealiseerd.

Concentratie van productie vond plaats: De productie van Emmerik verhuisde naar Overpelt in 2004, en die van Roden naar Valkenswaard in 2005. Oprichting van een productie-unit in Talsi, Letland in 2008.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Bij oprichting in 1919 had het bedrijf de naam "Van Elderen & Co". Na enige tijd is de naam veranderd in "Van Elderen's Metaalwarenfabrieken Brabantia". Vanaf ongeveer 1941 is het eerste gedeelte van de naam weggelaten, en is het alleen nog "Brabantia". "Brabantia" is het Latijnse woord voor Brabant.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]