Bram Moolenaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bram Moolenaar in 2007

Bram Moolenaar (Lisse, 1961) is een Nederlandse programmeur en een actief lid van de opensourcesoftware gemeenschap. Hij heeft het programma Vim geschreven.[1] Dit is een tekstverwerker die bijzonder populair is onder programmeurs en gevorderde computergebruikers.

Ontwikkeling van Vim[bewerken]

Het programma Vim begon in 1988 als "Vi IMitation" op de Amiga-computers, maar werd later hernoemd naar "Vi IMproved"[2] en geporterd naar andere platformen. Omdat vi populair was onder programmeurs en systeembeheerders, was er aanvankelijk twijfel of de 'verbeterde' versie van Bram dezelfde kwaliteit kon halen en dezelfde hoeveelheid mensen zou aanspreken als het origineel. Echter, sinds de eerste release voor Unixsystemen, in 1992 van Vim, is vi min of meer overschaduwd door Vim, dat zelfs meerdere onderscheidingen heeft gekregen[3] en "een van de populairste tekstverwerkers" wordt genoemd.[4][5][6]

Goede doelen[bewerken]

Bram steunt verschillende goede doelen en roept mensen op om wezen in Oeganda te ondersteunen. Hij was een van de eerste programmeurs die een Carewarelicentie gebruikte, in dit geval voor zijn programma Vim.[7] Dit betekent dat het programma zelf gratis beschikbaar is, maar de gebruikers aanmoedigt om een doel dat de programmeur heeft uitgekozen te steunen. Na de introductie van dit concept, zijn verschillende andere programma's ook uitgegeven onder deze licentie.

Verdere bijdragen[bewerken]

Naast Vim heeft Bram ook andere programma's geschreven, waaronder "A-A-P". Dit is een programma, geschreven in Python, om software in elkaar te zetten. Het lijkt op make, maar is krachtiger. Verder heeft hij een programmeertaal met de naam Zimbu[8] ontworpen, die de nadruk legt op de leesbaarheid van programma's. Hiernaast is Bram een "Assurer" voor de non-profit certificaatautoriteit CAcert, wat betekent dat hij de identiteit van mensen mag bevestigen via het Web van vertrouwen van CAcert. Van al zijn bijdragen op het gebied van informatica, blijft Vim toch wel zijn belangrijkste en meest gebruikte applicatie.

NLUUG[bewerken]

Moolenaar is al heel lang lid van de Nederlandse vereniging NLUUG, die hem bij haar 25-jarig jubileum een onderscheiding gaf[9] voor het feit dat hij Vim heeft geschreven en voor zijn bijdragen aan opensourcesoftware in het algemeen.

Huidige activiteiten[bewerken]

Molenaar werkt bij Google,[10] en vanaf 2006 werkt hij in het kantoor in Zürich. Verder onderhoudt hij het programma Vim.

Externe links[bewerken]