Branch Davidians

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Branch Davidians
Vlag van de sekte
Indeling
Hoofdstroming Adventisme
Richting Zevendedagsadventisten
Voortgekomen uit Davidian Seventh Day Adventists (1955)
Aard
Locatie Waco (Texas)
Karakter Sekte
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Mount Carmel Center
Mount Carmel Center in brand tijdens de bestorming

De Branch Davidians is een religieuze groep of sekte die een kerk had in de Amerikaanse stad Waco (Texas). De groep, waarvan nog slechts een restant over is, is een afsplitsing van de zevendedagsadventisten (de Davidian Seventh Day Adventists) en stond onder leiding van David Koresh.

Bestorming[bewerken | brontekst bewerken]

De Branch Davidians hadden zich teruggetrokken in een ranch, Mount Carmel Center genoemd. Op 28 februari 1993 kwamen agenten van het federale ATF (alcohol-, tabak- en vuurwapenbureau) onder vuur te liggen toen ze Koresh wilden arresteren wegens een verdenking van illegaal bezit van wapens en explosieven. Vier ATF-agenten kwamen hierbij om het leven[1] en zestien raakten gewond. Ook vijf sekteleden werden gedood.

Het ATF schakelde de FBI in, en deze stuurde in de weken na het incident enkele honderden agenten om de situatie onder controle te krijgen. Onderhandelingen, waarin verschillende psychologische tactieken werden toegepast, liepen op niets uit.

De pas aangestelde minister van Justitie Janet Reno gaf toestemming voor een inval. Op 19 april 1993 bestormde de FBI het gebouw van de sekte met zwaar materieel en het gebruikte hierbij tanks en traangas. Er brak een vuurgevecht uit, het complex vatte vlam en brandde uit, waarbij 51 volwassenen en 25 kinderen omkwamen.[2] Ook David Koresh werd hierbij gedood. Negen mensen overleefden het. Veel sekteleden, onder wie Koresh, bleken door kogels te zijn gedood.

De FBI heeft steeds volgehouden dat het vuur werd aangestoken van binnenuit,[3] hetgeen door een van de overlevenden van de brand wordt bevestigd aan het eind van het tweede deel van de documentaireserie Waco: madman or messiah? Het is echter tijdens de hoorzittingen bewezen dat het vuur startte op het moment dat de tanks hun laatste gaten in de gebouwen hadden geslagen en het traangas (dat ontvlambaar was[bron?]) hadden binnengespoten. Ook werd er dankzij FLIR bevestigd dat, terwijl de keuken aan het branden was, twee agenten buiten het vuur openden op het gebouw.

In de media[bewerken | brontekst bewerken]

Een uitzending van het programma Seconds from Disaster was gewijd aan de belegering van de Branch Davidians.