Brandmuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door KehppKukkieBot (overleg | bijdragen) op 11 feb 2017 om 18:05. (→‎Gebouw: Wikipedia:Wikiproject/SpellingCheck. Help mee!, http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1534/weleens_wel_eens/ Bij ook is de kans op valse positieven, replaced: wel eens → weleens (2) met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Uitstekende brandmuur in een Canadees appartement

Een brandmuur (of ook wel vertaald als brandwand van de Engelse benaming firewall) is een muur of wand die men in gebouwen of voertuigen toepast voor brandcompartimentering, om te voorkomen dat brand (brandoverslag) of hitte (branddoorslag) aan de ene kant van de muur of wand overslaat naar de andere kant. Men spreekt dan ook bij muren van een weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag (WBDBO) in minuten.

Gebouw

Een brandmuur in een gebouw is soms te herkennen doordat deze ook boven het dak uit steekt. In een brandmuur zijn geen ramen opgenomen en de deuren zijn zelfsluitend en brandwerend uitgevoerd. In extreme gevallen zijn ter hoogte van de deuren ook sprinklerkoppen aangebracht (aan beide zijden).

In brandverzekeringstermen heeft een brandmuur een brandwerendheid van 240 minuten of meer (Nederland). Om dit te kunnen bereiken mogen bijvoorbeeld geen staalconstructies aan de muur bevestigd worden. Bij brand zal staal uitzetten en daardoor schade aan de muur veroorzaken, waardoor de brandwerendheid verloren gaat. De brandwerendheid van een brandmuur kan verder aangetast worden doordat er gaten ingeboord worden om leidingen doorheen te leiden; om de brandwerendheid terug te verkrijgen moeten leidingen met een brandmanchet worden afgewerkt om de brandwerendheid herstellen. Een voorbeeld van een brandmuur is pas goed te zien na een brand. Aan de ene kant is alles afgebrand, aan de andere kant is er bijna geen brandschade en de brandmuur staat nog overeind. Toch zal men herstelwerkzaamheden aan de muur moeten verrichten, afhankelijk van de tijdsduur en hevigheid van de brand heeft de brand zich in de muur gevreten.

Andere problemen bij een brandmuur zijn:

  • luchtdoorlaten moeten voorzien worden van een B(rand)-klep; deze moet in geval van brand dichtslaan zodat de brand zich niet via de luchtdoorlaat kan verspreiden naar het andere compartiment;
  • stijlen rond branddeuren in een brandmuur kunnen beschadigd raken door aanrijding van bijvoorbeeld vorkheftrucks; vandaar dat men rond die doorvoeren vaak maatregelen moet nemen tegen aanrijding, bijvoorbeeld stalen of betonnen palen, blokken of een vangrailconstructie; ook de deuren zelf willen nog weleens beschadigd raken door aanrijding;
  • de branddeuren moeten zelfsluitend zijn uitgevoerd; ze kunnen daarbij aangestuurd worden door een smeltzekering of een rookmelder; echter door ruimtegebrek staan de deuren soms ingebouwd door goederen zodat ze de deuren blokkeren; het is dus zaak om de goederen zo te plaatsen dat ze de branddeuren vrijhouden en op voldoende afstand van die deuren, zodat een brand zich niet kan verspreiden voordat de deuren gesloten zijn;
  • personeel; bij slechte werking van de smeltzekeringen en detectoren wil men nog weleens de deuren afkoppelen; de brandwerendheid van de gehele muur is dan verloren gegaan.

Andere

  • In Nederland zijn de eisen voor brandveiligheid vastgelegd in hoofdstuk 2 van het Bouwbesluit.
  • Bij boerderijen is de muur tussen het woongedeelte en de stallen of hooischuur als brandmuur uitgevoerd.
  • In Duitse theaters wordt een brandscherm verplicht gebruikt als afscheiding tussen podium en zaal. De vaak brandbare decorstukken kunnen een vlammenzee overbrengen naar de zaal, bij een ongelukje. De door Churchill gebezigde term IJzeren Gordijn is hier indirect van afgeleid.

PC

Firewall-software is vernoemd naar de Engelse benaming firewall voor een brandmuur.