Brandweerman Sam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brandweerman Sam
Genre kinderserie
Stop-motion
Speelduur 10 minuten (Aflevering)
20 minuten (Special)
Bedenker Dave Gingell
Dave Jones
Rob Lee
Regie Ian Frampton
John Walker
Timon Dowdeswell
Jerry Hibbert
Muziek Ben Heneghan
Ian Lawson
Land van oorsprong Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Taal Nederlands (nagesynchroniseerd)
Productie
Producent Mike Young
Ian Frampton
John Walker
Robin Lyons
Uitzendingen
Start Vlag van Verenigd Koninkrijk 17 november 1987
Vlag van Nederland 27 mei 1990
Einde Vlag van Verenigd Koninkrijk 20 september 2014
Afleveringen 167 + 3 Specials
Seizoenen 10
Netwerk of omroep VARA (1990)
Kindernet (2000-2002)
RTL 8 Telekids (2010-heden)
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Brandweerman Sam (oorspronkelijke Engelse titel: Fireman Sam) is een Welshe kinderserie voor televisie, oorspronkelijk uitgezonden door de lokale televisiezender S4C vanaf 1987. De televisieserie toont de avonturen van een brandweerman in het fictieve Welshe dorpje Pontypandy (een portmanteau van twee echte dorpen, Pontypridd en Tonypandy). Pontypandy is in de Nederlandstalige reeks vertaald als Piekepolder.

De serie werd ook op de Nederlandse televisie uitgezonden. De eerste reeks met een vertelstem van Olaf Wijnants werd in 1990 door de VARA uitgezonden, KinderNet 5 programmeerde enkele reeksen tussen 2000 en 2002, en RTL 8 nam het sinds 2010 over als onderdeel van Telekids.

Oorsprong[bewerken]

Gebaseerd op hun eigen ervaringen bedachten Dave Gingell en Dave Jones, twee voormalige brandweermannen, de avonturen van brandweerman Sam. Met dit idee gingen ze naar Mike Young, producent van de tekenfilmserie SuperTed, die er wel wat in zag. Hij ging met het voorstel naar S4C, een zender in Wales. Illustrator Rob Lee kreeg vervolgens de opdracht om de personages en de verhaallijnen verder uit te werken. Ook hij had meegewerkt aan SuperTed, maar voor de belevenissen van Sam werd gekozen voor stop-motion, de animatietechniek met poppen waarbij beeldje voor beeldje wordt opgenomen. Dit was een tijdrovende klus omdat in een seconde 25 beeldjes gaan. Fireman Sam debuteerde met kerst 1985 op de zender S4C met zes afleveringen gesproken in het Welsh. De Britse BBC kocht de kleuterserie aan en zond deze, voorzien van een Engelse nasynchronisatie, voor het eerst uit in 1987, en al snel volgden andere landen waaronder Nederland.

Verhaal[bewerken]

Sam de brandweerman woont in het aan zee gelegen plaatsje Piekepolder. Onder leiding van commandant Staal komen hij en zijn collega’s Elvis en Jenny in actie bij brand of als er iemand in nood is, soms geholpen door helikopterpiloot Tom.

Meer dan eens moet de brandweer uitrukken door toedoen van Norbert Puk, een ondernemend jongetje dat vaak in de problemen komt maar het niet slecht meent. Na drie vervolgreeksen leek er in 1994 een einde aan de serie te komen, maar Sam bleef populair en beleefde nieuwe avonturen in 2003. De stop-motiontechniek was inmiddels ook verbeterd, onder andere met computeranimatie, zodat de monden ook bewegen. De meest recente afleveringen zijn helemaal computergeanimeerd. Dit kost minder tijd en is dus ook minder kostbaar. De serie is over de hele wereld te zien en producent HiT Entertainment heeft meerdere reeksen gemaakt.

De hoofdpersonen zijn de leden van enkele gezinnen: een loodgieter en verpleegster met een kind, een visser en zijn vrouw en twee kinderen, en een alleenstaande vrouw met een kind 'Norbert'. Verder zijn er een buschauffeur en het brandweerpersoneel, commandant Staal, helikopterpiloot Tom, Sam, Elvis en één brandweervrouw Jenny. Sinds de film Helden v/d storm is er ook een brandweerman die Arnoud heet en een brandweervrouw die Ellen heet

Bijna elke uitzending vraagt één personage om hulp. De serie bevat veel kinderhumor. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan brandveiligheid in huis.

Brandweerman Sam in het theater[bewerken]

In het seizoen 2014-2015 was brandweerman Sam ook in de Nederlandse en Vlaamse theaters te zien met de muzikale voorstelling 'Piekepolder op stelten'.

Nederlandse stemmen[bewerken]

1e serie (VARA)
2e serie (Telekids)
 • Brandweerman Sam - Stan Limburg
 • Commandant Staal - Stan Limburg
 • Elvis Chrispijn - Finn Poncin
 • Jenny Jansen - Hildegard van Nylen
 • Norbert Puk - Dennis Kivit
 • Jaap - Hetty Heyting
 • Sara - Hetty Heyting
 • Mandy Voet - Hildegard van Nylen
 • Dieuwertje Puk - Finn Poncin
 • Klaas Kozijn - Finn Poncin
 • Bella Lasagna - Hildegard van Nylen
 • Karel, vader van Jaap en Sara - Joost Claes
 • Brenda, moeder van Jaap en Sara - Hildegard van Nylen
 • Helikopterpiloot Tom Thomas - Finn Poncin
 • Mark Voet - Stan Limburg
 • Nellie Voet - Hetty Heyting
 • Karel - Joost Claes
 • Commandant Bosch - Joost Claes
 • Juf Chen - Jannemien Cnossen
 • Lily Chen - Jannemien Cnossen

Afleveringen[bewerken]

In totaal zijn er 167 afleveringen gemaakt en 3 specials. De eerste twee seizoenen, uit 1985 en 1988, waren in Nederland bij de VARA te zien. Sommige afleveringen hebben bij herhaling een andere titel gekregen, deze staat tussen haakjes vermeld.

Seizoen 1 - 1987[bewerken]

 1. De Vlieger - Op een zeer winderige dag, waait er door de harde wind een telegraafpaal om. Sara en Jaap's vlieger komt vast te zitten op Dieuwertje's dak en Sam moet komen om het los te maken. Maar dan bezeert Klaas Kozijn zijn arm.
 2. Vuur in de schuur (Brand op de boerderij) - Op een zeer warme dag zijn Sara en Jaap aardappelen aan het rooien voor Bella. Brandweerman Sam vraagt zich af of hij kan helpen, maar eerst heeft hij te maken met een schuurbrand op de boerderij.
 3. Klaas Kozijn als brandweerman (Klaas moet oefenen) - Het is voor vrijwillig brandweerman Klaas Kozijn zijn eerste dag bij de brandweer, totdat er een bericht komt over de radio. Brandweerman Krispijn is ondertussen bezig met het koken van de aardappelpuree.
 4. De lekke band (Een lekke band) - Nadat Klaas Kozijn naar een boot-verkoop is geweest, krijgt hij met zijn bus een lekke band waardoor er vertragingen ontstaan in Piekepolder. Gelukkig komt Brandweerman hem te hulp.
 5. Uit kamperen (Kamperen) - Wat hebben een kikker en een vette lap te maken met kamperen? Daar komen brandweerman Sam, Sara en Jaap al snel achter. Ondertussen gaat de bus van Klaas Kozijn kapot en vat de tent van de kampeerders vlam.
 6. De grappen van Norbert (Norbert gaat te ver) - Norbert Puk is weer zoals altijd bezig met zijn grappen, maar deze keer gaat hij te ver. Hij zorgt voor een chaos op de brandweerkazerne door een valse brandmelding te doen in Bella's Café, Norman Price is aan zijn oude trucs zoals gewoonlijk, maar dit keer een te veel speelt hij. Hij veroorzaakt ravage op de brandweerkazerne, het maken van een hoax-oproep naar Bell's Café 999, smeert vet op de glijpaal en activeert het kazernealarm. Brandweerman Sam komt in actie.
 7. De kat is zoek (De verloren kat) - Zaterdagen zijn druk genoeg voor Bella, zonder te maken hebben met frituurpan branden en verloren katten. Ondertussen komt Klaas Kozijn vast te zitten in een boom op het Piekepolder-plein. Brandweerman Sam komt hem redden. Brandweerman Krispijn is de deur aan het verven van de Piekepolder brandweerkazerne
 8. Televisie toestanden (De commandant wordt beroemd) - Kazernecommandant Staal komt op televisie en iedereen in Piekepolder en iedereen wil het volgen. Brandweerman Sam en brandweerman Krispijn komen in actie wanneer een televisie in brand vliegt in Bella Lasagna's Café.

Seizoen 2 - 1988[bewerken]

 1. Op jacht naar de schat (Schatgraven) - Brandweerman Sam laat zijn nieuwe metaaldetector zijn aan Sara en Jaap en ze raken verslaafd aan het zoeken naar schatten. Helaas zorgen ze ervoor de de waterleiding in het park barst tijdens een zoekactie naar Bella's sleutels. Norbert Puk's spel "Ridders van de Ronde Tafel" gaat fout als zijn 'pan-helm' komt vast te zitten op zijn hoofd. Kortom, het is een drukke dag voor Brandweerman Sam en de rest van de bemanning.
 2. Sams vrije dag (Sam heeft een vrije dag) - Brandweerman Sam's Popcorn Machine is ideaal voor de bioscoop, maar hij gaat een beetje te ver. Gelukkig, Brandweerman Krispijn, Klaas Kozijn en kazernecommandant Staal komen hem redden.
 3. Dief in Piekepolder (Er is een dief in het dorp) - Brandweerman Sam is zijn horloge kwijt, Bella's ketting en Dieuwertje's oorbellen zijn verdwenen. Kan Sam het mysterie oplossen? Dan is er een schoorsteenbrand bij Bella Lasagna's Café...
 4. De scheikundedoos (Norbert heeft een laboratorium) - Norman Puk droomt ervan een stinkbom te maken waar hij wereldberoemd mee wordt. Deze droom valt in duigen als zijn moeder in zijn laboratorium komt.
 5. Veilig met Sam (Special) - Er wordt een vuurwerkshow gehouden om de 50e verjaardag van de Piekepolder Brandweerkazerne te vieren. Maar er zijn veel waardevolle lessen te leren over de veiligheid.
 6. De wensput (De zoektocht) - Klaas Kozijn organiseert een zoektocht naar Norbert als deze niet terug is gekomen van het aardbeien plukken.
 7. Sam de uitvinder - Brandweerman Sam is helemaal klaar om de beste uitvinder in Wales wedstrijd te winnen, totdat Norbert Puk met een van zijn uitvindingen gaat spelen. Ondertussen laat Dieuwertje Puk het strijkijzer aan staan waardoor er brand ontstaat in haar winkel. Brandweerman Sam komt te hulp.
 8. Sneeuwfeest (Special) - Alle voorbereidingen voor Kerstmis stoppen wanneer de bemanning wordt opgeroepen om Sara en Jaap te redden die gevangenzitten op het ijs. Brandweerman Krispijn is in de keuken bezig met een kalkoen voor de kerst. Klaas Kozijn komt met zijn bus vast te zitten in de sneeuw en brandweerman Sam komt hem te hulp.

Seizoen 6 - 2007[bewerken]

 1. Papieren gevaar
 2. Een echte hondenbaan
 3. Vurige vakantie
 4. Gevaarlijk pad
 5. De nieuwe held van de buurt
 6. Kerstman te water
 7. Beste beentje voor
 8. Slaap schaapje slaap
 9. Hulp in de huishouding
 10. Als de kat van huis is
 11. Een gewaarschuwd mens
 12. Een knalfeest
 13. De verkeerde geur
 14. Geen verpleegster als jij
 15. Hij die er vandoor ging
 16. Dinosaurusjacht
 17. Drijvende skelter
 18. Een plakkerige situatie
 19. Wolf roepen
 20. Schaap op de weg
 21. Moederdag
 22. Gevaar op het strand
 23. Hete lucht
 24. Torenhoge vlammenzee
 25. Dubbel gevaar
 26. Goedkoop is duurkoop

Seizoen 7 - 2009[bewerken]

 1. Blaas me weg
 2. Piekepolder extreem
 3. Elvis zingt de blues
 4. Vuurwerk voor Mandy
 5. Een hoop trammelant
 6. Trek 'm uit de drek
 7. Worstjes tegen garnalen
 8. Overstroming
 9. Gestrand
 10. Sam's vrije dag
 11. Schaaphond of niet?
 12. Norbert spookt
 13. Zielige Jenny
 14. Piraten van Piekepolder
 15. Piekepolder Pioniers
 16. Elvis de Superster
 17. Dubbele narigheid
 18. Matroos Staal
 19. Brandweerman Jaap
 20. Verrassing voor Dieuwertje
 21. Een dagje aan het strand
 22. Modelvliegtuig
 23. Drie benen race
 24. De ark van Norbert
 25. Open dag
 26. Raketkoorts

Seizoen 8 - 2012[bewerken]

 1. Brenda's Miljoenste Klant
 2. Jupiter Rukt Uit
 3. Bittere Kou
 4. Typisch Bosch
 5. Het concert van Elvis
 6. Mandy op Zee
 7. De Grote Cavia-reddingsactie
 8. De Piekepolderse IJsbeer
 9. Brand in de Watertoren
 10. Mandy's Berg
 11. Trein op Hol
 12. Het Monster van Piekepolder
 13. Niet Doen Dieuwertje!
 14. Ijskoud in Piekepolder
 15. Norbert's Halloween List
 16. Karels grote vangst
 17. Bessie komt je redden
 18. De verschrikkelijke sneeuwbal
 19. De Bergkoning
 20. Vast op de vuurtoren
 21. Te veel lichtjes
 22. Meidenavond
 23. Het Vuurwerkwiel
 24. Sluwer dan een vos
 25. Lily wordt vermist
 26. Zweeflantaarns

Seizoen 9[bewerken]

 1. Brand op Zee
 2. Verjaardagsstrijd
 3. Kazenjacht
 4. Op Dun IJs
 5. Norbert de Goochelaar
 6. Redding van Piekepolder Eiland
 7. In Woelig Water (aflevering teruggetrokken door producent)
 8. Het Beste Logeerpartijtje Ooit!
 9. Walvissen Spotten
 10. In de Wolken
 11. Licht, Camera, Lawine!
 12. De Piekepolder Cup
 13. Bonje In de Boomhut
 14. Recordbrekers
 15. Hittegolf In Piekepolder
 16. Norberts Grote Fossielenavontuur
 17. Schildpadjacht
 18. Misleid Door de Schat
 19. Gered van de Rots
 20. Plaagdiershow
 21. Verstoppertje
 22. Boyband Bende
 23. Plankenkoorts
 24. De Tuinruimers
 25. Normanman Superheld

Seizoen 10[bewerken]

 1. Paard op Hol
 2. De Verjaardag van Sam
 3. Kastelen en Koningen
 4. Pizza-penarie
 5. Hondenheibel
 6. Busproblemen
 7. Spionnenspel
 8. Vos op de Vlucht
 9. Griezelfeest
 10. Uit Elkaar
 11. Vurig Voetbal
 12. Verdwaald in de Grot
 13. Fitness is Fijn
 14. Ruimtetrein
 15. Wildemannen
 16. Luchtkasteel
 17. Een Smeltende IJsbaan
 18. Bootje Varen
 19. Kikkerfantasie
 20. Zwoegen door de Sneeuw
 21. Norbert de Circusdirecteur
 22. Doorpeddelen
 23. De Ontsnapte Pinguïn
 24. Piekepolder in het Park
 25. De Schat van Piekepolder Pier (Deel 1)
 26. De Schat van Piekepolder Pier (Deel 2)

Songteksten[bewerken]

De eerste begintune is gezongen door Olaf Wijnants. In de nieuwere versie is de songtekst wat gewijzigd en werd het gezongen door Stan Limburg.

1e versie

Hoort hij de alarmbel gaan
Brandweerman Sam treedt ijlings aan
Met zijn helm en met zijn jas
Want die komen goed van pas

Hij is altijd paraat - Brandweerman Sam
Hij is heel accuraat - Brandweerman Sam
Hij is de held van de buurt
Waar Sam zijn auto ook stuurt

Loopt-ie door een drukke straat
Staat hij klaar met raad en daad
Is er soms een schoorsteenbrand
Dan komt Sam hem blussen want

Hij is altijd paraat - Brandweerman Sam
Hij is heel accuraat - Brandweerman Sam
Hij is de held van de buurt
Waar Sam zijn auto ook stuurt

2e versie

Hoort hij de alarmbel gaan
Dan komt Sam er heel snel aan
Als je vastzit, roep 'm dan
Want hij helpt zo goed hij kan

Want hij staat altijd paraat - Brandweerman Sam
En hij is heel accuraat - Brandweerman Sam
Hoe kort z'n nachtrust ook duurt
Sam is de held van de buurt

Nooit voor een gevaar beducht
Ondergronds of door de lucht
Brandweerman Sam en heel z'n ploeg
Krijgen van redden nooit genoeg

Want hij staat altijd paraat - Brandweerman Sam
En hij is heel accuraat - Brandweerman Sam
Hoe kort z'n nachtrust ook duurt
Sam is de held van de buurt

Trivia[bewerken]

 • De reden dat de man achter de originele Nederlands vertelstem Olaf Wijnants wel de eerste reeks, maar niet de nieuwe afleveringen insprak, is omdat hem dat nooit is gevraagd. Stan Limburg verving hem.

Externe links[bewerken]