Brandweerman Sam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brandweerman Sam
Genre kinderserie
Stop-motion
Speelduur 10 minuten (Aflevering)
20 minuten (Special)
Bedenker Dave Gingell
Dave Jones
Rob Lee
Regie Ian Frampton
John Walker
Timon Dowdeswell
Jerry Hibbert
Muziek Ben Heneghan
Ian Lawson
Land van oorsprong Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Taal Nederlands (nagesynchroniseerd)
Productie
Producent Mike Young
Ian Frampton
John Walker
Robin Lyons
Uitzendingen
Start Vlag van Verenigd Koninkrijk 17 november 1987
Vlag van Nederland 27 mei 1990
Einde Vlag van Verenigd Koninkrijk 20 september 2014
Afleveringen 187 + 3 Specials
Seizoenen 11
Netwerk of omroep VARA (1990)
Kindernet (2000-2002)
RTL 8 Telekids (2010-heden)
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Brandweerman Sam (oorspronkelijke Engelse titel: Fireman Sam) is een Welshe kinderserie voor televisie, oorspronkelijk uitgezonden door de lokale televisiezender S4C vanaf 1987. De televisieserie toont de avonturen van een brandweerman in het fictieve Welshe dorpje Pontypandy (een portmanteau van twee echte dorpen, Pontypridd en Tonypandy). Pontypandy is in de Nederlandstalige reeks vertaald als Piekepolder.

De serie werd ook op de Nederlandse televisie uitgezonden. De eerste reeks met een vertelstem van Olaf Wijnants werd in 1990 door de VARA uitgezonden, KinderNet 5 programmeerde enkele reeksen tussen 2000 en 2002, en RTL 8 nam het sinds 2010 over als onderdeel van Telekids.

Oorsprong[bewerken]

Gebaseerd op hun eigen ervaringen bedachten Dave Gingell en Dave Jones, twee voormalige brandweermannen, de avonturen van brandweerman Sam. Met dit idee gingen ze naar Mike Young, producent van de tekenfilmserie SuperTed, die er wel wat in zag. Hij ging met het voorstel naar S4C, een zender in Wales. Illustrator Rob Lee kreeg vervolgens de opdracht om de personages en de verhaallijnen verder uit te werken. Ook hij had meegewerkt aan SuperTed, maar voor de belevenissen van Sam werd gekozen voor stop-motion, de animatietechniek met poppen waarbij beeldje voor beeldje wordt opgenomen. Dit was een tijdrovende klus omdat in een seconde 25 beeldjes gaan. Fireman Sam debuteerde met kerst 1985 op de zender S4C met zes afleveringen gesproken in het Welsh. De Britse BBC kocht de kleuterserie aan en zond deze, voorzien van een Engelse nasynchronisatie, voor het eerst uit in 1987, en al snel volgden andere landen waaronder Nederland.

Verhaal[bewerken]

Sam de brandweerman woont in het aan zee gelegen plaatsje Piekepolder. Onder leiding van commandant Staal komen hij en zijn collega’s Elvis en Jenny in actie bij brand of als er iemand in nood is, soms geholpen door helikopterpiloot Tom.

Meer dan eens moet de brandweer uitrukken door toedoen van Norbert Puk, een ondernemend jongetje dat vaak in de problemen komt maar het niet slecht meent. Na drie vervolgreeksen leek er in 1994 een einde aan de serie te komen, maar Sam bleef populair en beleefde nieuwe avonturen in 2003. De stop-motiontechniek was inmiddels ook verbeterd, onder andere met computeranimatie, zodat de monden ook bewegen. De meest recente afleveringen zijn helemaal computergeanimeerd. Dit kost minder tijd en is dus ook minder kostbaar. De serie is over de hele wereld te zien en producent HiT Entertainment heeft meerdere reeksen gemaakt.

De hoofdpersonen zijn de leden van enkele gezinnen: een loodgieter en verpleegster met een kind, een visser en zijn vrouw en twee kinderen, en een alleenstaande vrouw met een kind 'Norbert'. Verder zijn er een buschauffeur en het brandweerpersoneel, commandant Staal, helikopterpiloot Tom, Sam, Elvis en één brandweervrouw Jenny. Sinds de film Helden v/d storm is er ook een brandweerman die Arnoud heet en een brandweervrouw die Ellen heet

Bijna elke uitzending vraagt één personage om hulp. De serie bevat veel kinderhumor. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan brandveiligheid in huis.

Nederlandse stemmen[bewerken]

1e serie (VARA)
Personage Vlag van Nederland Nederlandse stem
Verteller, Brandweerman Sam, en alle stemmen Olaf Wijnants
2e serie (Telekids)
Personage Vlag van Nederland Nederlandse stem
Brandweerman Sam Stan Limburg
Commandant Staal Stan Limburg
Elvis Chrispijn Finn Poncin
Klaas Kozijn Finn Poncin
Dieuwertje Puk Finn Poncin
Norbert Puk Dennis Kivit
Bella Lasagna Hildegard van Nylen
Sara Hetty Heyting
Jaap Hetty Heyting
Jenny Jansen Hildegard van Nylen
Mandy Voet Hildegard van Nylen
Karel (vader van Jaap en Sara) Joost Claes
Brenda (moeder van Jaap en Sara) Hildegard van Nylen
Helikopterpiloot Tom Thomas Finn Poncin
Mark Voet Stan Limburg
Nellie Voet Hetty Heyting
Karel Joost Claes
Commandant Bosch Joost Claes
Juf Chen Jannemien Cnossen
Lily Chen Jannemien Cnossen

Seizoenen[bewerken]

Seizoen Eerste uitzending Vlag van Verenigd Koninkrijk Afleveringen Aantal
1 17 november 1987 - 10 december 1987 1 - 8 8
2 1 november 1988 - 22 december 1988 9 - 16 8
3 15 oktober 1990 - 10 december 1990 17 - 25 9
4 25 oktober 1994 - 17 november 1994 26 - 33 8
5 31 maart 2003 - 5 mei 2003 34 - 59 26
6 11 februari 2008 - 17 maart 2008 60 - 85 26
7 11 november 2008 - 16 december 2008 86 - 111 26
8 3 maart 2012 - 10 november 2012 112 - 137 26
9 5 april 2014 - 20 september 2014 138 - 162 25
10 15 februari 2016 - 26 augustus 2016 163 - 187 25
11 18 november 2017 - 188 -

Afleveringen[bewerken]

In totaal zijn er 187 afleveringen gemaakt en 3 specials. De eerste twee seizoenen, uit 1985 en 1988, waren in Nederland bij de VARA te zien. Sommige afleveringen hebben bij herhaling een andere titel gekregen, deze staat tussen haakjes vermeld.

Seizoen 1 - 1987[bewerken]

 1. De Vlieger - Op een zeer winderige dag, waait er door de harde wind een telegraafpaal om. Sara en Jaap's vlieger komt vast te zitten op Dieuwertje's dak en Sam moet komen om het los te maken. Maar dan bezeert Klaas Kozijn zijn arm.
 2. Vuur in de schuur (Brand op de boerderij) - Op een zeer warme dag zijn Sara en Jaap aardappelen aan het rooien voor Bella. Brandweerman Sam vraagt zich af of hij kan helpen, maar eerst heeft hij te maken met een schuurbrand op de boerderij.
 3. Klaas Kozijn als brandweerman (Klaas moet oefenen) - Het is voor vrijwillig brandweerman Klaas Kozijn zijn eerste dag bij de brandweer, totdat er een bericht komt over de radio. Brandweerman Krispijn is ondertussen bezig met het koken van de aardappelpuree.
 4. De lekke band (Een lekke band) - Nadat Klaas Kozijn naar een boot-verkoop is geweest, krijgt hij met zijn bus een lekke band waardoor er vertragingen ontstaan in Piekepolder. Gelukkig komt Brandweerman hem te hulp.
 5. Uit kamperen (Kamperen) - Wat hebben een kikker en een vette lap te maken met kamperen? Daar komen brandweerman Sam, Sara en Jaap al snel achter. Ondertussen gaat de bus van Klaas Kozijn kapot en vat de tent van de kampeerders vlam.
 6. De grappen van Norbert (Norbert gaat te ver) - Norbert Puk is weer zoals altijd bezig met zijn grappen, maar deze keer gaat hij te ver. Hij zorgt voor een chaos op de brandweerkazerne door een valse brandmelding te doen in Bella's Café, Norman Price is aan zijn oude trucs zoals gewoonlijk, maar dit keer een te veel speelt hij. Hij veroorzaakt ravage op de brandweerkazerne, het maken van een hoax-oproep naar Bell's Café 999, smeert vet op de glijpaal en activeert het kazernealarm. Brandweerman Sam komt in actie.
 7. De kat is zoek (De verloren kat) - Zaterdagen zijn druk genoeg voor Bella, zonder te maken hebben met frituurpan branden en verloren katten. Ondertussen komt Klaas Kozijn vast te zitten in een boom op het Piekepolder-plein. Brandweerman Sam komt hem redden. Brandweerman Krispijn is de deur aan het verven van de Piekepolder brandweerkazerne
 8. Televisie toestanden (De commandant wordt beroemd) - Kazernecommandant Staal komt op televisie en iedereen in Piekepolder en iedereen wil het volgen. Brandweerman Sam en brandweerman Krispijn komen in actie wanneer een televisie in brand vliegt in Bella Lasagna's Café.

Seizoen 2 - 1988[bewerken]

 1. Op jacht naar de schat (Schatgraven) - Brandweerman Sam laat zijn nieuwe metaaldetector zijn aan Sara en Jaap en ze raken verslaafd aan het zoeken naar schatten. Helaas zorgen ze ervoor de de waterleiding in het park barst tijdens een zoekactie naar Bella's sleutels. Norbert Puk's spel "Ridders van de Ronde Tafel" gaat fout als zijn 'pan-helm' komt vast te zitten op zijn hoofd. Kortom, het is een drukke dag voor Brandweerman Sam en de rest van de bemanning.
 2. Sams vrije dag (Sam heeft een vrije dag) - Brandweerman Sam's Popcorn Machine is ideaal voor de bioscoop, maar hij gaat een beetje te ver. Gelukkig, Brandweerman Krispijn, Klaas Kozijn en kazernecommandant Staal komen hem redden.
 3. Dief in Piekepolder (Er is een dief in het dorp) - Brandweerman Sam is zijn horloge kwijt, Bella's ketting en Dieuwertje's oorbellen zijn verdwenen. Kan Sam het mysterie oplossen? Dan is er een schoorsteenbrand bij Bella Lasagna's Café...
 4. De scheikundedoos (Norbert heeft een laboratorium) - Norman Puk droomt ervan een stinkbom te maken waar hij wereldberoemd mee wordt. Deze droom valt in duigen als zijn moeder in zijn laboratorium komt.
 5. Veilig met Sam (Special) - Er wordt een vuurwerkshow gehouden om de 50e verjaardag van de Piekepolder Brandweerkazerne te vieren. Maar er zijn veel waardevolle lessen te leren over de veiligheid.
 6. De wensput (De zoektocht) - Klaas Kozijn organiseert een zoektocht naar Norbert als deze niet terug is gekomen van het aardbeien plukken.
 7. Sam de uitvinder - Brandweerman Sam is helemaal klaar om de beste uitvinder in Wales wedstrijd te winnen, totdat Norbert Puk met een van zijn uitvindingen gaat spelen. Ondertussen laat Dieuwertje Puk het strijkijzer aan staan waardoor er brand ontstaat in haar winkel. Brandweerman Sam komt te hulp.
 8. Sneeuwfeest (Special) - Alle voorbereidingen voor Kerstmis stoppen wanneer de bemanning wordt opgeroepen om Sara en Jaap te redden die gevangenzitten op het ijs. Brandweerman Krispijn is in de keuken bezig met een kalkoen voor de kerst. Klaas Kozijn komt met zijn bus vast te zitten in de sneeuw en brandweerman Sam komt hem te hulp.

Seizoen 3 - 1990[bewerken]

Aflevering (seizoen) Aflevering (serie) Nederlandse titel Originele titel Uitzenddatum Vlag van Verenigd Koninkrijk
1 17 Dilys' forgetful day 15 oktober 1990
2 18 Spot of bother 22 oktober 1990
3 19 Halloween 29 oktober 1990
4 20 Norman's pitfall 5 november 1990
5 21 Lost ring 12 november 1990
6 22 All In A Good Cause 19 november 1990
7 23 Brass Band 26 november 1990
8 24 Lost In The Fog 3 december 1990
9 25 Bentley The Robot 10 december 1990

Seizoen 4 - 1994[bewerken]

Aflevering (seizoen) Aflevering (serie) Nederlandse titel Originele titel Uitzenddatum Vlag van Verenigd Koninkrijk
1 26 Home From Rome 25 oktober 1994
2 27 Rich & Famous 27 oktober 1994
3 28 Quarry Rescue 1 november 1994
4 29 Deep Trouble for Sam 3 november 1994
5 30 Trevor's Bus Boot Sale 8 november 1994
6 31 What Goes Up 10 november 1994
7 32 Steele Under Par 15 november 1994
8 33 Disaster For Dinner 17 november 1994

Seizoen 5 - 2003[bewerken]

Aflevering (seizoen) Aflevering (serie) Nederlandse titel Originele titel Uitzenddatum Vlag van Verenigd Koninkrijk
1 34 Natuur in de nesten Danger Falling Sheep 31 maart 2003
2 35 Poolhond Dusty Twist Of Fate 1 april 2003
3 36 Vurige televisie A Real Livewire Left Out 2 april 2003
4 37 De jongen van Venus Bug Eyed Boy From Venus 3 april 2003
5 38 Badje voor Dusty Bathtime For Dusty 4 april 2003
6 39 Buurtwacht nog even niet Neighbourhood Watch Out 7 april 2003
7 40 Geluk bij een ongeluk Twitchers In Trouble 8 april 2003
8 41 Vuilnisfestival Carnival Of Junk 9 april 2003
9 42 Mamma's meloentje Mummy's Little Pumpkin 10 april 2003
10 43 Joker Soaker Joker Soaker 11 april 2003
11 44 Fit en met pit Fit For Nothing 14 april 2003
12 45 Een schat in een gat Deepwater 15 april 2003
13 46 Het monster van Piekepolder Beast Of Pontypandy 16 april 2003
14 47 Pizza penarie Pizza Palaver" 17 april 2003
15 48 De leut loop Fun Run 18 april 2003
16 49 Als kat en muis Trouble And Squeak 21 april 2003
17 50 Koning van de jungle King Of The Jungle 22 april 2003
18 51 De onzichtbare vriend Norman's Invisible Friend 23 april 2003
19 52 Hoogvlieger High Jinx 24 april 2003
20 53 De zaak van de rode dropveters The Case Of The Liquorice Shoelaces" 25 april 2003
21 54 Vurige voorstelling Fiery Finale 28 april 2003
22 55 Fiery finale Birthday Surprise 29 april 2003
23 56 Brandweerman van morgen Firefighter Of Tomorrow 30 april 2003
24 57 Vuurzee Fields Of Fire 1 mei 2003
25 58 Laat het sneeuwen Let It Snow 2 mei 2003
26 59 IJzige kou The Big Freeze 5 mei 2003

Seizoen 6 - 2008[bewerken]

Aflevering (seizoen) Aflevering (serie) Nederlandse titel Originele titel Uitzenddatum Vlag van Verenigd Koninkrijk
1 60 Blaas me weg Blow Me Down 11 februari 2008
2 61 Piekepolder extreem Pontypandy Extreme 12 februari 2008
3 62 Elvis zingt de blues Elvis Sings The Blues 13 februari 2008
4 63 Vuurwerk voor Mandy Fireworks For Mandy 14 februari 2008
5 64 Een hoop trammelant Heap Of Trouble 15 februari 2008
6 65 Trek 'm uit de drek Stuck In The Muck 18 februari 2008
7 66 Worstjes tegen garnalen Sausages Versus Shrimps 19 februari 2008
8 67 Overstroming Flood's Flood 20 februari 2008
9 68 Sam's vrije dag Off Duty Sam 21 februari 2008
10 69 Gestrand Stranded 22 februari 2008
11 70 Schaaphond of niet? Sheepdog Trials 25 februari 2008
12 71 Norbert spookt Norman's Ghost 26 februari 2008
13 72 Zielige Jenny Poorly Penny 27 februari 2008
14 73 Piraten van Piekepolder Pirates Of Pontypandy 28 februari 2008
15 74 Piekepolder Pioniers The Pontypandy Pioneers 29 februari 2008
16 75 Elvis de Superster Twitching The Night Away 3 maart 2008
17 76 Dubbele narigheid Double Trouble 4 maart 2008
18 77 Matroos Staal Sailor Steele 5 maart 2008
19 78 Brandweerman Jaap Fireman James 6 maart 2008
20 79 Verrassing voor Dieuwertje Dilys' Big Surprise 7 maart 2008
21 80 Een dagje aan het strand Day At The Seaside 10 maart 2008
22 81 Modelvliegtuig Model Plane 11 maart 2008
23 82 Drie benen race Three Legged Race 12 maart 2008
24 83 De ark van Norbert Norman's Ark 13 maart 2008
25 84 Open dag Open Day 14 maart 2008
26 85 Raketkoorts Mike's Rocket 17 maart 2008

Seizoen 7 - 2008[bewerken]

Aflevering (seizoen) Aflevering (serie) Nederlandse titel Originele titel Uitzenddatum Vlag van Verenigd Koninkrijk
1 86 Papieren gevaar Paper plane down 11 november 2008
2 87 Een echte hondenbaan Hot & cold running sniffer dog 12 november 2008
3 88 Vurige vakantie Hearts on fire 13 november 2008
4 89 Gevaarlijk pad Perilous path 14 november 2008
5 90 Hulp in de huishouding Mother's helper 17 november 2008
6 91 De nieuwe held van de buurt The new hero next door 18 november 2008
7 92 Kerstman te water Santa overboard 19 november 2008
8 93 Beste beentje voor Best foot forward 20 november 2008
9 94 Slaap schaapje slaap Baa baa baby 21 november 2008
10 95 Als de kat van huis is Cat trouble 24 november 2008
11 96 Een gewaarschuwd mens Seeing red 25 november 2008
12 97 Een knalfeest Going out with a bang 26 november 2008
13 98 De verkeerde geur The wrong smell 27 november 2008
14 99 Geen verpleegster als jij No nurse like you 28 november 2008
15 100 Hij die er vandoor ging The one that got away 1 december 2008
16 101 Dinosaurusjacht Dinosaur hunt 2 december 2008
17 102 Drijvende skelter Floating cart 3 december 2008
18 103 Een plakkerige situatie A sticky situation 4 december 2008
19 104 Wolf roepen Cry wolf 5 december 2008
20 105 Schaap op de weg Sheep on the road 8 december 2008
21 106 Moederdag Mam's day 9 december 2008
22 107 Gevaar op het strand Alarm on the beach 10 december 2008
23 108 Hete lucht Hot air 11 december 2008
24 109 Torenhoge vlammenzee Towering inferno 12 december 2008
25 110 Dubbel gevaar Danger by the double 15 december 2008
26 111 Goedkoop is duurkoop When fools rush in 16 december 2008

Seizoen 8 - 2012[bewerken]

Aflevering (seizoen) Aflevering (serie) Nederlandse titel Originele titel Uitzenddatum Vlag van Verenigd Koninkrijk
1 112 Brenda's Miljoenste Klant Bronwyn's Millionth Customer 3 maart 2012
2 113 Trein op hol Runaway Train 10 maart 2012
3 114 Mandy's berg Mandy's Mountain 17 maart 2012
4 115 Brand in de watertoren Water Tower Inferno 24 maart 2012
5 116 Jupiter rukt uit Jupiter On The Loose 31 maart 2012
6 117 Bittere kou The Big Chill 7 april 2012
7 118 Typisch Bosch Boyce Will Be Boyce 8 april 2012
8 119 Het concert van Elvis Elvis In Concert 14 april 2012
9 120 Mandy op zee Mandy At Sea 15 april 2012
10 121 De grote cavia reddingsactie The Great Guinea Pig Rescue 16 april 2012
11 122 Het monster van Piekepolder The Pontypandyness Monster 3 augustus 2012
12 123 Niet doen Dieuwertje Disastrous Dilys 4 augustus 2012
13 124 Karels grote vangst Charlie's Big Catch 11 augustus 2012
14 125 Bessie komt je redden Bessie To The Rescue 18 augustus 2012
15 126 De bergkoning King Of The Mountain 25 augustus 2012
16 127 Vast op de vuurtoren Lighthouse Lock Out 1 september 2012
17 128 Meidenavond Girls Night In 8 september 2012
18 129 Slimmer dan een vos To Outfox A Fox 15 september 2012
19 130 Lily wordt vermist Lily Lost & Found 22 september 2012
20 131 Zweeflantaarns Sky Lanterns 29 september 2012
21 132 De Piekepolderse ijsbeer The Pontypandy Polar Bear 6 oktober 2012
22 133 IJskoud in Piekepolder Ice Cold In Pontypandy 13 oktober 2012
23 134 De verschrikkelijke sneeuwbal Snowball Of Doom 20 oktober 2012
24 135 Te veel lichtjes Floodlights 27 oktober 2012
25 136 Norberts Halloweenlist Norman's Halloween Heist 3 november 2012
26 137 Het vuurwerkwiel Wheel Of Fire 10 november 2012

Seizoen 9 - 2014[bewerken]

Aflevering (seizoen) Aflevering (serie) Nederlandse titel Originele titel Uitzenddatum Vlag van Verenigd Koninkrijk
1 138 Brand op zee All At Sea 5 april 2014
2 139 Verjaardagsstrijd Battle Of The Birthdays 12 april 2014
3 140 Kazenjacht Wild Cheese Chase 19 april 2014
4 141 Op dun ijs On Thin Ice 26 april 2014
5 142 Norbert de goochelaar Magic Norman 3 mei 2014
6 143 Redding van Piekepolder Eiland Escape From Pontypandy Island 10 mei 2014
7 144 In woelig water (aflevering teruggetrokken door producent) Troubled Waters 17 mei 2014
8 145 Het beste logeerpartijtje ooit! The Best Sleepover Ever 24 mei 2014
9 146 Walvissen Spotten Whale Watch 31 mei 2014
10 147 In de wolken Up, Up And Away 7 juni 2014
11 148 Licht, camera, lawine! Lights, Camera, Avalanche! 14 juni 2014
12 149 De Piekepolder cup The Pontypandy Cup 21 juni 2014
13 150 Bonje in de boomhut Treehouse Trouble 28 juni 2014
14 151 Recordbreker Record Breakers 5 juli 2014
15 152 Hittegolf in Piekepolder Pontypandy Heatwave 12 juli 2014
16 153 Norberts grote fossielenavontuur Norman's Big Fossil Adventure 19 juli 2014
17 154 Schildpadjacht Turtle Hunt 26 juli 2014
18 155 Misleid door de schat The Treasure Trap 2 augustus 2014
19 156 Gered van de rots Rocky Rescue 9 augustus 2014
20 157 Plaagdiershow Pest in Show 16 augustus 2014
21 158 Verstoppertje Hide and Seek 23 augustus 2014
22 159 Boyband Bendle One Way Street 30 augustus 2014
23 160 Plankenkoorts Stage Fright 6 september 2014
24 161 De tuinruimers Garden Force 13 september 2014
25 162 Norman-Man superheld The Return of Norman-Man 20 september 2014

Seizoen 10 - 2016[bewerken]

Aflevering (seizoen) Aflevering (serie) Nederlandse titel Originele titel Uitzenddatum Vlag van Verenigd Koninkrijk
1 163 Paard op hol Runaway Horse 15 februari 2016
2 164 De verjaardag van Sam Sam's Birthday 15 februari 2016
3 165 Kastelen en koningen Castles and Kings 16 februari 2016
4 166 Pizza-penarie Pizza Pandemonium 17 februari 2016
5 167 Hondenheibel Dog Day Disaster 18 februari 2016
6 168 Busproblemen Bus Trouble 19 februari 2016
7 169 Spionnenspel Spy Games 22 februari 2016
8 170 Vos op de vlucht Fox on the Run 23 februari 2016
9 171 Griezelfeest The Great Party Panic 24 februari 2016
10 172 Uit elkaar The Break-Up" 25 februari 2016
11 173 Vurig voetbal Fiery Football 26 februari 2016
12 174 Verdwaald in de grot Lost in the Caves 14 maart 2016
13 175 Fitness is fijn Shape Up and Shine 15 maart 2016
14 176 Ruimtetrein Space Train 16 maart 2016
15 177 Wildemannen Wicker Bear 17 maart 2016
16 178 Luchtkasteel Castles in the Air 4 april 2016
17 179 Een smeltende ijsbaan Ice Hockey Meltdown 5 april 2016
18 180 Bootjevaren Float Your Boat 6 april 2016
19 181 Kikkerfantasie Froggy Fantasy 7 april 2016
20 182 Zwoegen door de sneeuw Dashing Through the Snow 8 april 2016
21 183 De schat van Piekepolder Pier The Treasure of Pontypandy Pete 2 mei 2016
22 184 Norbert, de circusdirecteur Big Top Norman 3 mei 2016
23 185 Doorpeddelen Paddle On 4 mei 2016
24 186 De ontsnapte pinguïn Day of the Penguin 13 juni 2016
25 187 Piekepolder in het park Pontypandy in the Park 26 augustus 2016

Songteksten[bewerken]

De eerste begintune is gezongen door Olaf Wijnants. In de nieuwere versie is de songtekst wat gewijzigd en werd het gezongen door Stan Limburg.

1e versie

Hoort hij de alarmbel gaan
Brandweerman Sam treedt ijlings aan
Met zijn helm en met zijn jas
Want die komen goed van pas

Hij is altijd paraat - Brandweerman Sam
Hij is heel accuraat - Brandweerman Sam
Hij is de held van de buurt
Waar Sam zijn auto ook stuurt

Loopt-ie door een drukke straat
Staat hij klaar met raad en daad
Is er soms een schoorsteenbrand
Dan komt Sam hem blussen want

Hij is altijd paraat - Brandweerman Sam
Hij is heel accuraat - Brandweerman Sam
Hij is de held van de buurt
Waar Sam zijn auto ook stuurt

2e versie

Hoort hij de alarmbel gaan
Dan komt Sam er heel snel aan
Als je vastzit, roep 'm dan
Want hij helpt zo goed hij kan

Want hij staat altijd paraat - Brandweerman Sam
En hij is heel accuraat - Brandweerman Sam
Hoe kort z'n nachtrust ook duurt
Sam is de held van de buurt

Nooit voor een gevaar beducht
Ondergronds of door de lucht
Brandweerman Sam en heel z'n ploeg
Krijgen van redden nooit genoeg

Want hij staat altijd paraat - Brandweerman Sam
En hij is heel accuraat - Brandweerman Sam
Hoe kort z'n nachtrust ook duurt
Sam is de held van de buurt

Brandweerman Sam in het theater[bewerken]

In het seizoen 2014-2015 was brandweerman Sam ook in de Nederlandse en Vlaamse theaters te zien met de muzikale voorstelling 'Piekepolder op stelten'.

Trivia[bewerken]

 • De reden dat de man achter de originele Nederlands vertelstem Olaf Wijnants wel de eerste reeks, maar niet de nieuwe afleveringen insprak, is omdat hem dat nooit is gevraagd. Stan Limburg verving hem.

Externe links[bewerken]