Naar inhoud springen

Heterocordylus tibialis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bj.schoenmakers (overleg | bijdragen) op 15 feb 2020 om 00:08. (Bj.schoenmakers heeft pagina Heterocordylus tibialis hernoemd naar Bruinscheenbremblindwants over een doorverwijzing)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Heterocordylus tibialis
Heterocordylus tibialis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Miridae (Blindwantsen)
Geslacht:Heterocordylus
Fieber, 1858
Soort
Heterocordylus tibialis
(Hahn, 1833)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Heterocordylus tibialis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De bruinscheenbremblindwants (Heterocordylus tibialis) is een wants uit de familie van de blindwantsen (Miridae). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Carl Wilhelm Hahn in 1833.

Uiterlijk

De matzwarte wants kan 4.5 tot 5 mm lang worden en heeft een lichaam dat bedekt is met witte haartjes. Het mannetje is wat langwerpiger ovaal gevormd dan het vrouwtje. De soort heeft altijd volledige vleugels (macropteer) en het doorzichtige deel van de voorvleugels is donkergrijs. De pootjes zijn zwart met voor het grootste deel bruine schenen, vandaar de nederlandse naam van deze wants. De nederlandse soorten uit het genus Heterocordylus lijken veel op elkaar. Ze hebben allemaal zwarte antennes maar de bruinscheenbremblindwants is de enige soort waarbij het tweede antennesegment niet verdikt of cilindrisch is en waarbij de schenen van de pootjes bruin zijn.

Leefwijze

De soort kan gevonden worden van april tot augustus op brem. Er is één generatie per jaar en de overwintering vindt plaats als eitje.

Leefgebied

Het verspreidingsgebied van de soort is Palearctisch tot in Noord-Afrika. In Nederland komt de wants voor op brem in biotopen met droge kalkarme grond.

Externe link

  • Kaarten met waarnemingen: