Buikvet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Gevaarlijke buikomvang

Buikvet is vetweefsel in de buikholte. Dit vetweefsel is zeer actief.

Er bevinden zich bijvoorbeeld enzymen in die de omzetting van cortisol naar cortison beïnvloeden. Ook worden er ontstekingsfactoren door dit vetweefsel afgegeven, zoals de tumornecrosefactor (TNF).

Een toename van lokaal cortisol en van TNF in het bloed geeft meer ontwikkeling van het insuline resistent syndroom, van het metabool syndroom en in een verder gevorderd stadium, van diabetes type II.

Hoe meer van dit actieve vetweefsel zich in de buik bevindt, hoe meer van dergelijke metabole processen in en door het buikvet kunnen plaatsvinden. Deze processen zijn in overmaat schadelijk en leiden tot de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.[bron?]

Buikvet is te aan te tonen met een CT scan. Ook het opmeten van de buikomvang (ter hoogte van de navel) geeft een belangrijke aanwijzing. Bij een buikomtrek groter dan 88 centimeter bij vrouwen en 102 centimeter bij mannen, wordt de grens tussen veilig en gevaarlijk overschreden.

Een teveel aan buikvet komt voor bij zwaarlijvige mensen, maar ook een tekort aan groeihormoon bij volwassenen kan de oorzaak zijn.

Zie ook[bewerken]