Naar inhoud springen

Builbrood

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door JanB46 (overleg | bijdragen) op 2 dec 2019 om 20:01. (Versie 55184062 van 81.82.225.132 (overleg) ongedaan gemaakt.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Builbrood is brood dat bereid is uit tarwemeel dat gedeeltelijk gezeefd of gebuild is. De term wordt vooral in de EKO-branche gebruikt.

Meel voor builbrood

Als graan gemalen wordt in een korenmolen, ontstaat volkorenmeel. Na het malen wordt het meel doorgaans gezeefd via een zeefsysteem dat bestaat uit fijne en grovere zeven, de zogenaamde buil. Er zijn in Nederland verschillende vormen zeven of builen. Bij de meest grove zeving van het meel blijven alleen de zemelen over, vervolgens het griesmeel, dan de grauwe bloem en uiteindelijk het fijnste witte bloem, soms 'patent'-bloem genoemd. De term buil komt uit vroeger tijden toen gemalen meel in een zak (buil) werd gedaan en vervolgens op een zodanige manier werd geschud dat het fijnste meel erdoor kwam. Het meel werd door de zak gezeefd, oftewel 'gebuild'. Builbrood wordt uit grof gezeefd meel gemaakt.