Buldogmieren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Buldogmier)
Ga naar: navigatie, zoeken
Buldogmieren
Rode buldogmier (Myrmecia gulosa)
Rode buldogmier (Myrmecia gulosa)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Onderstam:Hexapoda (Zespotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hymenoptera (Vliesvleugeligen)
Familie:Formicidae (Mieren)
Geslacht
Myrmecia
Fabricius, 1804
Afbeeldingen Buldogmieren op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Buldogmieren op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De buldogmieren zijn mierensoorten uit het geslacht Myrmecia, die bekendstaan om hun agressieve gedrag en pijnlijke steek.

Anatomie[bewerken]

Buldogmieren hebben een lichaam dat verdeeld is in 3 duidelijke segmenten. Typisch zijn de grote ogen waarmee de mier uitstekend kan zien. De kop is klein en omdat de achterzijde vaak groter is en een andere kleur heeft wordt vaak het achterlijf voor de kop aangezien. Daarnaast heeft de buldogmier opvallend lange, tangachtige kaken. Buldogmieren worden vaak vrij groot: 1 tot 2 centimeter. Een aantal soorten kan dankzij de geveerde achterpoten een sprong maken van enige centimeters.

Levenswijze[bewerken]

Buldogmieren behoren tot de giftigste mieren ter wereld. Ze zijn zeer alert en reageren agressief bij verstoring. Bij allergie voor het gif kan anafylaxie optreden, waarbij eerst de huid opzwelt en een levensbedreigende shock volgt. Het toedienen van adrenaline kan de allergische reactie verminderen of stoppen.

Hun dieet is gebaseerd op kleine insecten, zaden, paddenstoelen en fruit voor de larven, die vooral vlees nodig hebben om verder te ontwikkelen, terwijl de volwassenen soorten honingdauw en nectar eten. De werksters kunnen voedsel consumeren om die dan uit te braken in het nest.

Voorkomen en verspreiding[bewerken]

De soorten komen voor in Australië en Nieuw-Caledonië en leven in grote groepen.

Soorten[bewerken]