Burgerweeshuis (IJsbaanpad Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voormalig Burgerweeshuis
Binnenplaats met zitcirkel - Amsterdam - 20355878 - RCE.jpg
Locatie IJsbaanpad, Amsterdam
Start bouw 1959
Bouw gereed 1960
Bouwstijl structuralisme
Monumentstatus voorbeschermd rijksmonument
Monumentnummer 532189
Architect Aldo van Eyck
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Van bovenaf is de bijzondere plattegrond van het Burgerweeshuis goed zichtbaar.

Het voormalige Burgerweeshuis aan het IJsbaanpad in Amsterdam-Zuid werd in 1959-1960 gebouwd door Aldo van Eyck en is het eerste voorbeeld van het structuralisme.

Aldo van Eyck verwierf ermee veel aanzien in binnen- en buitenland. Het gebouw is opgebouwd uit 328 kleine eenheden, vier enkellaags grote eenheden, vier grote eenheden met een verdieping en een langwerpig volume met daarin de entree. De verschillende eenheden zijn gegroepeerd rond enkele patio's en een binnenplaats.

De kleine modules meten 3,36 x 3,36 meter en hebben vier ronde kolommen op de hoeken en een bol dak, waarbij de overspanning tussen de kolommen is gemaakt door architraven. De gevel bestaat uit een glazen pui of dichte wand van donkerbruine baksteen. De koepelvormige dakelementen zijn uitgevoerd in prefab beton, dit zorgde voor een problematische detaillering op het laagste punt van het dak. De grote eenheden hebben een lengte en breedte die drie keer zo groot is als die van de kleine eenheden. De verdiepingen hebben een gevel van prefab betonnen elementen.

Van Eyck liet zich leiden door het motto: "een kleine wereld in een grote, een grote wereld in een kleine, een huis als een stad, een stad als een huis, een thuis voor kinderen".

Het Burgerweeshuis aan het IJsbaanpad was in gebruik van 1960 tot 1991. Voorheen was het Amsterdamse Burgerweeshuis het pand waarin nu het Amsterdam Museum (vroeger het Amsterdams Historisch Museum) gevestigd is. Het gebouw aan het IJsbaanpad werd in 1991 grondig gerenoveerd en is inmiddels voor andere bestemmingen in gebruik.

Het Burgerweeshuispad achter het vroegere Burgerweeshuis herinnert nog aan de vroegere bestemming van dit gebouw.[1][2] Het aan deze straat gelegen kantorencomplex Tripolis (1994) is ook door Aldo van Eyck ontworpen.

Zie ook[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Stadsatlas Amsterdam, Straatnamen verklaard, 1998
  2. Stadsdeel Amsterdam Zuid, Raadsbesluit, oktober 1993