Bussemakerhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bussemakershuis
Het Bussemakershuis
Locatie
Locatie Ennekerdijk 11, Borne
Adres Ennekerdijk 11Bewerken op Wikidata
Coördinaten 52° 18′ NB, 6° 46′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie woning en handelshuis
Huidig gebruik museum
Start bouw 1655
Bouwinfo
Eigenaar Stichting Bussemakerhuis
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 9918
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Bussemakerhuis is een rijksmonument aan de Ennekerdijk 11 in het Twentse Borne in de Nederlandse provincie Overijssel.

Het Bussemakerhuis stamt uit 1655, toen het werd gebouwd als woning en handelshuis. De fabrikeur Jan Bussemaker verbouwde het in 1779 samen met zijn echtgenote Trijntje Hulshoff in zijn huidige vorm. Van hieruit bedreef de doopsgezinde Bussemaker zijn handel; hij voorzag de Twentse thuiswevers van garen en kocht hun linnen op om het in Holland door te verkopen. Samen met de textielfabrikant Salomon Jacob Spanjaard voorzagen zij de arme Bornse bevolking van werk en dus inkomen.

Nadat de laatste Bussemakers het huis hadden verlaten is het pand een langere periode verhuurd aan particulieren. In 1956 is de stichting Bussemakerhuis opgericht en werd eigenaar van het pand evenals van de klopjeshuizen in Borne. Het huis, met een klokgevel met zandstenen aanzetstukken is het enige bewaard gebleven fabrikeurshuis in Overijssel en grotendeels in de oorspronkelijke staat. Vanaf begin jaren '90 is het Bussemakerhuis als museum opengesteld voor publiek.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]