Buttermere (meer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Buttermere
Buttermere (Engeland)
Buttermere
Situering
Stroomgebiedslanden Engeland
Hoogte 100 m
Coördinaten 54° 32′ NB, 3° 16′ WL
Basisgegevens
Oppervlakte 0,96 km²
Maximale lengte 2 km
Maximale breedte 0,57 km
Maximale diepte 23 m
Overig
Eiland(en) 1
Detailkaart
Buttermere
Buttermere
Foto's
Buttermere
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Buttermere is een meer in Lake District, een nationaal park in het graafschap Cumbria in het noordwesten van Engeland. Oorspronkelijk lag het meer in Cumberland. Buttermere ligt ten zuidoosten van de meren Crummock Water en Loweswater. Het nabijgelegen dorp Buttermere ontleent zijn naam aan het meer. Het is eigendom van de National Trust.

Er loopt een 7,2 km lang wandelpad rond het meer dat op een gegeven ogenblik de wandelaar door een tunnel door rotsen voert. Via de zuidelijke gelegen Honister Pass bereikt men Borrowdale.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn twee mogelijke verklaringen voor de naam Buttermere. De eerste is dat de naam zou verwijzen naar de vruchtbare weiden op de alluviale vlaktes aan beide zijden van het botermeer naar het Oudengels woord butere. De tweede verklaring houdt het op een vervorming van de Oudnoorse eigennaam Buthar. Het stemt alleszins overeen met de lokale traditie die zegt dat Buttermere ooit het bezit was van een 11e-eeuwse Noorse leider Buthar. Grote aantallen vikingen vestigden zich in Cumbria tijdens de 9e en 10e eeuw. Veel namen in de streek zijn van Noorse origine: rivieren worden becks genoemd naar het Oudnoorse bekkr; bergen zijn fells van fjall; watervallen zijn forces van fos; ravijnen zijn gills; valleien zijn dales van dalr; en kleine meren worden tarns genoemd, afgeleid van tjorn dat traan betekent.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Buttermere van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.