Căpușu Mare

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Căpușu Mare
Plaats in Roemenië Vlag van Roemenië
Căpușu Mare (Roemenië)
Căpușu Mare
Situering
District (județ) Cluj
Coördinaten 46° 47′ NB, 23° 18′ OL
Algemeen
Oppervlakte 58,4 km²
Inwoners 3698
Overig
Netnummer(s) 0264
Portaal  Portaalicoon   Roemenië

Căpușu Mare (Hongaars: Magyarkapus, Duits: Grossthoren) is een gemeente in Cluj. Căpușu Mare ligt in de regio Transsylvanië, in het westen van Roemenië. De gemeente maakt onderdeel uit van de regio Kalotaszeg.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De naam is afgeleid van het Hongaarse Kapus en betekent dus letterlijk 'Grote poorter' in tegenstelling tot Căpuşu Mic, wat 'Kleine poorter' betekent. Hier eindigde namelijk het grondgebied van de Gyeroffi-clan (die hun hoofdplaats in Dumbrava hadden). Er waren dus poorters nodig.

Hoewel Căpuşu Mic gedurende heel de geschiedenis groter is geweest als Capusu Mare is toch de tweede gekozen als hoofdplaats na de fusies. Dit dorp is namelijk gemakkelijker te bereiken voor de omliggende dorpen. De gemeente bestaat uit vijf kernen. Beginnende van het Westen langs de E60 Paniceni, Dumbrava, Căpuşu Mic , Căpușu Mare. Ten noorden ligt het kleine dorpje Straja, dat enkel bereikbaar is vanuit Capusu mare en ten zuiden ligt Agarbiciu. Als men de weg vervolgt langs Agarbiciu gaat men naar het Zuidwesten en kom je nog de dorpen Balcesti, Dangua Mic en Dangau Mare tegen.

De inwoners zijn vooral tewerkgesteld in de stad Cluj maar anderen doen aan kleinschalige landbouw of veeteelt in hun eigen dorp. Koeien, geiten en buffels worden meestal in 1 kudde voor heel het dorp gehoed. Schapen daarentegen zijn verzameld per eigenaar.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de volkstelling uit 2002 maakten de Roemenen 58,71% van de bevolking uit, gevolgd door de Hongaren met 36,03% en de Roma met 5,12%. In 2011 was de totale bevolking 3 295 zielen groot, er woonden 1 820 Roemenen (56,2%) en 1 228 Hongaren (37,9%)

Hongaarse gemeenschap[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente maakt deel uit van de etnografisch Hongaarstalige streek Kalotaszeg. In de dorpen Căpuşu Mare / Magyarkapus en Căpuşu Mic / Magyarkiskapus vormen de Hongaren de meerderheid van de bevolking. De Hongaren hangen vrijwel allen het protestantse geloof aan en zijn lid van de Hongaars Gereformeerde Kerk in Roemenië. In Magyarkapus is er Hongaarstalig basisonderwijs voor de dorpen in de gemeente met een Hongaarse bevolking. In 2020 stemde 25% van de bevolking op de RMDSZ (Partij van Hongaarse democraten in Roemenië).