CE-HTML

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

CE-HTML[1] is een taal om gebruikersinterface pagina's te maken voor consumentenelektronica (CE) apparaten zoals televisies. Deze CE-HTML pagina's worden gebruikelijkerwijs op een server geplaatst en zijn gebaseerd op een zogenaamde "10-foot user interface". Dit is een gebruikersinterface welke geschikt is voor eenvoudige besturing op afstand door het toepassen van grote letters en bediening met een afstandsbediening. CE-HTML is een deelverzamelingstaal van gebruikelijke open internettalen en wordt ook wel XHTML-profiel genoemd.

Voorbeeld CE-HTML pagina, met beschrijving

CE-HTML maakt deel uit van de CEA-2014-norm [2] (ook wel Web4CE genoemd), gedefinieerd binnen de Consumer Electronics Association - een consortium van grote consumentenelektronica bedrijven [3].

Eigenschappen[bewerken]

CE-HTML bestaat uit de volgende internettalen:

CE-HTML kan zowel in-huis via UPnP alsmede via het internet worden gebruikt. Een CE-HTML-capabel CE-apparaat heeft gewoonlijk een webbrowser aan boord die is aangepast voor de CE-HTML-standaard. CE-HTML heeft namelijk specifieke uitbreidingen voor deze apparaten aan boord zoals:

 • Multi-tap of een andere CE-specifieke mogelijkheid om tekst in te voeren, door gebruik te maken van de CSS3 "input-format" tag [12].
 • media(audio/video)afspeelmogelijkheden door het gebruik van een audio/videoscriptobject.
 • bediening via de afstandsbediening ("spatial navigation") door gebruik te maken van de op-, neer-, links-, rechts- en OK-knop
 • zogenaamde "client capability matching" om de eigenschappen van het CE-apparaat te koppelen aan de gebruikersinterface die de server aanbiedt. Zo kunnen bijvoorbeeld beeldschermgrootte en bedieningsmogelijkheden makkelijk worden uitgewisseld.
 • gebruikersinterfaceprofielen voor gebruik op CE-apparaten zoals televisies. Dit zijn voorgedefinieerde profielen waarop een CE-apparaat zijn capaciteiten kan baseren. Ze leggen bijvoorbeeld vast welke lettertypen er worden ondersteund, welke schermgrootte het apparaat heeft en de bestandsformaten voor audio en video die worden ondersteund.
 • notificaties die het apparaat de mogelijkheid geven naar berichten van een server te luisteren, en deze aan de gebruiker te tonen.
 • een specifiek nieuw mime-type (identificatiestring) voor CE-HTML-pagina's: "application/ce-html+xml".

Typische CE-HTML-code ziet er zo uit[13]:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
"ce-html-1.0-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<title>CE-HTML</title>
</head>
<body onload="myvid.play(1);">
CE-HTML a/v object:<br />
<object type="video/mpeg" id="myvid" data="myvideo.mpeg" width="640" height="480"></object>
</body>
</html>

Geschiedenis[bewerken]

CE-HTML werd ontwikkeld binnen de R7WG9-werkgroep van de Consumer Electronics Association - bestaande uit een aantal grote consumentenelektronica-bedrijven - om een antwoord te verzinnen op het probleem van het tonen van HTML-(internet)pagina's op een apparaat dat niet de eigenschappen heeft van een personal computer [14]. CE-apparaten hebben problemen met het tonen van normale internetpagina's doordat deze gebruikmaken van:

 • kleine lettertypen en plaatjes, die slecht leesbaar zijn van een apparaat als bijvoorbeeld een televisie
 • alleen muis- of toetsenbordnavigatie op een pagina; geen mogelijkheid om te navigeren met een afstandsbediening
 • geen oplichtende elementen op een pagina waardoor een gebruiker niet ziet waar hij zich op de pagina bevindt
 • zeer veel niet uitwisselbare (DOM level 0/legacy DOM) elementen
 • geen standaardaudio- en -videomogelijkheden
 • het gebruik van gesloten, niet uitwisselbare standaarden als bijvoorbeeld Adobe Flash

Verder is het moeilijk om internetpagina's eenduidig voor CE-apparaten beschikbaar te maken doordat deze apparaten vaak verschillende eigenschappen hebben. Denk hierbij aan verschillende schermgroottes, afstandsbedieningen en audio/video-codecs.

Gebruik[bewerken]

CE-HTML wordt steeds meer toegepast in andere (open) standaarden, zoals die van het Open IPTV Forum [15] en de Digital Living Network Alliance[16] (vanaf versie 2).

Philips heeft de eerste televisies die gebruikmaken van CE-HTML [17] met de Net TV eigenschap in april 2009[18] gelanceerd. Internettelevisies worden ook gelanceerd door Samsung[19], Panasonic[20] en Sony[21], alhoewel deze bedrijven hun apparaten op andere talen baseren[22][23].

Verwijzingen[bewerken]