CS Vincent van Gogh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Christelijke Scholengemeenschap Vincent van Gogh, tevens bekend als CS Vincent van Gogh en afgekort als 'CSVVG' is een scholengemeenschap in Assen en Beilen. Voorheen heette deze school Christelijke Scholengemeenschap Assen.

Onderwijsniveaus en locaties[bewerken]

Het CS Vincent van Gogh heeft drie locaties, respectievelijk locatie Lariks, Salland en Beilen.

 • Locatie Lariks bevindt zich in de wijk Lariks. Op deze locatie wordt lesgegeven op havo- en vwo-niveau. Er is ook een gymnasiumopleiding. Sinds 2006 biedt het Lariks ook tweetalig onderwijs. (52° 59′ 58″ NB, 6° 32′ 45″ OL)
 • Locatie Salland bevindt zich in de wijk Baggelhuizen in Assen. Op locatie Salland wordt lesgegeven op lwoo- en vmbo-niveau. Deze locatie huisvest op dit moment rond de 900 leerlingen. (Schatting) (52° 59′ 4″ NB, 6° 32′ 11″ OL)
 • Locatie Beilen is gevestigd aan De Omloop 4 te Beilen en biedt vmbo, havo en vwo.

Geschiedenis[bewerken]

In 1968 werd door de Christelijke Scholengemeenschap Assen (CSA) een gebouw in de wijk Lariks in gebruik genomen. In 2013 werd het vervangen door nieuwbouw. Eind 2004 werd de brugklaslocatie Veningerland uit gebruik genomen.

Kerstactie[bewerken]

Ieder jaar, enkele dagen voor de kerstvakantie, wordt er een kerstactie gehouden. Tijdens deze kerstactie wordt geprobeerd zo veel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. Sinds 2007 worden de kerstacties op de verschillende locaties onafhankelijk georganiseerd: zij organiseren dus zelf de acties en kiezen ook hun eigen goede doel. Wat nog wel samen georganiseerd wordt is de Night of the Proms. Op dit gala mogen de leerlingen van locatie Lariks komen vanaf de tweede klas. Voor de locatie Salland mag dit al vanaf de eerste, omdat de leerlingen daar maar 4 jaar op school zitten. Lariks en Salland hebben los van elkaar een "Night of the Proms".

Debatteren[bewerken]

CS Vincent van Gogh doet mee aan meerdere debatwedstrijden op landelijk en provinciaal niveau. De wedstrijden waar de school gedurende de laatste paar jaar aan mee heeft gedaan zijn:

 • Het Model Europees Parlement, waarvoor elk jaar leerlingen uit vwo worden afgevaardigd aan de provinciale voorronde.
 • Menig MUN-conferentie, waarvoor elk jaar leerlingen uit TTO vwo 5 worden afgevaardigd. De conferenties waar de school aan meedoet zijn: HSP-MUN in Nijmegen en OLMUN in Oldenburg.
 • Onderweg naar het Lagerhuis, waar de school in 2018 voor het eerst aan meedeed. Dit was een initiatief van de leerlingen uit vwo 6. In maart 2018 heeft het team de landelijke achtste finales gewonnen.

CS Vincent van Gogh in het nieuws[bewerken]

 • In 2006 kwam de school in het Dagblad van het Noorden toen de school haar eerste TTO-brugklas verwelkomde.
 • In de tweede helft van 2007 kwam het CS Vincent van Gogh in het nieuws toen het Dagblad van het Noorden een artikel publiceerde over de roosters. Er was naar de pers gelekt dat het op de school een chaos geworden was door grote administratieve fouten (wat veel leerlingen bevestigden).
 • In het begin van 2008 publiceerde het Dagblad van het Noorden nogmaals over de school, deze keer over de reünie in het kader van 40 jaar CSA.
 • In maart 2010 bracht prinses Máxima Zorreguieta een bezoek aan het Vincent van Gogh Salland, waarbij veel lokale, regionale en landelijke media aanwezig waren. Marc Klein Essink en Maik de Boer verzorgden de presentatie.
 • Aan het einde van het schooljaar 2009-2010 publiceerde Het Gezinsblad een artikel omdat alle TTO-3 leerlingen geslaagd waren voor het Cambridge Checkpoint Exam. Zij hadden de hoogste resultaten van Nederland.
 • Op 20 februari 2018 heeft de locatie Lariks van het CS Vincent van Gogh de provinciale voorrondes van 'OWNH Lagerhuis' gewonnen.

Externe links[bewerken]