Naar inhoud springen

Calanque

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Romaine (overleg | bijdragen) op 23 dec 2017 om 21:50. (artikel gaat over algemene landvorm, coords bij stukje die specifiek over dat gebiedje gaan)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Calanque de Sugiton.

Een calanque (of calanche zoals ze in het Corsicaans heten) is een geografische vorm in de vorm van een diepe vallei met steile hellingen en deels ondergedompeld in de zee.

Voorbeelden

Locatie

De bekendste voorbeelden van deze formaties kunnen worden gevonden in het nationaal park Calanques in het Franse departement Bouches-du-Rhône (43° 13′ NB, 5° 27′ OL). Deze formatie strekt zich uit over 20 km lengte en 4 km breed langs de kust tussen Marseille en Cassis, en bereiken hun hoogtepunt in de Marseilleveyre (432 m) en Mont Puget (565 m). Gelijke calanques liggen ook aan de Franse riviera bij Estérel en op het eiland Corsica (zie Calanches de Piana). Er zijn overeenkomsten tussen calanques en abers, de riviermondingen langs de kust van Bretagne in Noord Frankrijk.

De calanques van het Massif des Calanques omvat de Calanque de Sormiou, de Calanque de Morgiou, de Calanque d'En-Vau, de Calanque de Port-Pin en de Calanque de Sugiton.

Kaart van de Calanques tussen Marseille en La Ciotat.

Referenties

Commons heeft mediabestanden op de pagina Calanque.
  • Collina-Girard, J. (2004a) Prehistory and coastal karstic area : cosquer cave and the “calanques” of marseilles. Speleogenesis and Evolution of Karst Aquifers 2
  • Collina-Girard, J. (2004b) La transgression finiglaciaire, l’archéologie et les textes (exemples de la grotte Cosquer et du mythe de l’Atlantide) in : Human records of recent geological evolution in the Mediterranean Basin-historical and archaeological evidence. CIESM Workshop Monographs, nº 24, 152 pages, Monaco, page 63-70