Calmershuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Calmershuis
Calmershuis.jpg
Locatie
Locatie Groningen
Status en tijdlijn
Oorspr. functie woonhuis
Huidig gebruik universiteit
Bouw gereed ongeveer 1250
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 18632
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Calmershuis staat in Groningen en is een van de oudste stenen huizen van de stad, gebouwd rond 1250. Het is genoemd naar burgemeester Barolt Calmar (of Barwoldi Calmers), die er in 1338 woonde. In 1465 duikt voor het eerst de naam 'Kalmershuis' op naar deze vroegstbekende bewoner. Eeuwenlang werd het huis bewoond door vooraanstaande families. Het staat aan de Oude Boteringestraat, op de hoek van de Broerstraat.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het huis dat nu bekendstaat als het Calmershuis wordt waarschijnlijk al genoemd in middeleeuwse bronnen. Het is zeer waarschijnlijk een van de panden die na een slag in 1338 van hun weergang ontdaan moeten worden. Ook in 1251 is er sprake van een huis dat wordt aangepakt terwijl twee jaar later sprake is van versterking van het Broerklooster met steenhuizen.

Thomas van Seeratt[bewerken | brontekst bewerken]

In de 18e eeuw bewoonde de Zweedse zeekapitein Thomas van Seeratt het Calmershuis. Thomas van Seeratt werd in 1716 benoemd als hoofd van de provinciale waterstaat. De grote kerstvloed van 1717 was een belangrijke reden voor Seeratt om alle dijken om de provincie aan te willen pakken. Na enkele hervormingen in het provinciaal bestuur kreeg Seeratt hier eindelijk het recht toe en kon hij de provincie beschermen tegen de volgende vloed.[1]

Het Wolters-Noordhoff complex[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Wolters-Noordhoff Complex voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1920 werd het Calmershuis verkocht aan uitgeverij Wolters en werd het uiteindelijk onderdeel van het Wolters-Noordhoffcomplex (WNC). Toen de uitgeverij was verhuisd kwam het gebouw na enige tijd in handen van een grote krakersbeweging.

Open Universiteit[bewerken | brontekst bewerken]

Na de ontruiming van het WNC werd besloten het pand niet te slopen. Het Calmershuis onderging een grote verbouwing, waarna in 1994 de Open Universiteit zich in het Calmershuis vestigde. Tot op heden is dit de bewonende instantie van het pand.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]