Campylomma annulicorne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Campylomma annulicorne
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Miridae (Blindwantsen)
Geslacht:Campylomma
Reuter, 1878
Soort
Campylomma annulicorne
(Signoret, 1865)
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Campylomma annulicorne is een wants uit de familie van de blindwantsen (Miridae). De soort werd het eerst wetenschappelijk beschreven door Victor Antoine Signoret in 1865.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

De ovale wants is altijd macropteer en kan 2,5 tot 3 mm lang worden. Het lichaam heeft een lichtgroen, gele tot witte kleur en is bedekt met lange zwarte haartjes en korte fijne gele haartjes.

De pootjes zijn lichtgeel gekleurd en hebben stekeltjes die in donkere vlekjes staan. De antennes zijn grotendeels geelkleurig. Bij het mannetje zijn de eerste twee segmenten zwart bij het vrouwtje gedeeltelijk. Campylomma annulicorne lijkt sterk Campylomma verbasci. Ze hebben echter verschillende waardplanten en verder zijn er verschillen in de kleur van de beharing en antennes.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

De wants legt eitjes op alle soorten wilgen (Salix) die na de winter uitkomen. De volwassen wantsen kunnen van juli tot september gevonden worden in wilgenstruwelen, uiterwaarden en tuinen waar de waardplant groeit. Er is één generatie per jaar.

Leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De soort is in Nederland zeldzaam en heeft een Palearctisch verspreidingsgebied, van Europa, Azië tot in China en Korea.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kaarten met waarnemingen: