Canary Wharf (gebouwencomplex)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Canary Wharf

Canary Wharf is een groot financieel centrum in ontwikkeling in het district Tower Hamlets in Londen. In het gebied staan 3 van de hoogste gebouwen van het Verenigd Koninkrijk: One Canada Square van 235,1 meter hoog, de HSBC Tower en Citigroup Centre met 199,5 meter. Canary Wharf is gebouwd op de vroegere West-India Dokken, waarvandaan de schepen naar de Caraïben vertrokken. Nadat het een vervallen gebied werd, werd in 1981 begonnen om er een bruisend zakencentrum van te maken. Er zijn plannen om het twee keer zo groot te maken en met veel meer hoge gebouwen.

Naam[bewerken]

Reuters Plaza tijdens de avond

Het gebied heet Canary Wharf omdat er vroeger veel werd gehandeld met de Canarische Eilanden.

Geschiedenis[bewerken]

Canary Wharf is gebouwd op de vroegere West-India Dokken. Vanaf 1802 tot 1980 was dit één van de drukste dokken ter wereld met maximaal 50.000 werknemers.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd het dokkengebied hevig gebombardeerd en bijna alle winkels waren vernietigd of zwaar beschadigd. In de jaren 50 begon de havenindustrie in de dokken weg te trekken. Het gebruiken van containers en een goede flexibiliteit maakten de Central London Docks minder aantrekkelijk dan de kusthavens als Felixstowe en Harwich, en rond 1980 sloten de dokken.

Duizenden mensen waren werkloos en een gigantisch deel van the Docklands lag verwaarloosd - een testament voor het veranderen van de wereldeconomie.

Het project om de grote oppervlakte van De London Docklands nieuw leven in te blazen begon in 1981 met de oprichting van de London Docklands Development Corporation. Aanvankelijk werd de renovatie geconcentreerd op een kleinschalig gebied.

Idee van Canary Wharf[bewerken]

In 1984 zochten de restaureerders the Roux Brothers een grote ruimte voor het produceren van voorbereide maaltijden. Michael von Clemm, voorzitter van Credit Suisse First Boston (CSFB) en daarnaast voorzitter van Roux Restaurants, werd uitgenodigd door de London Docklands Development Corporation. Met een lunch op een boot in Canary Wharf wilden zij het idee promoten om een voedselverpakkingsbedrijf in the Isle of Dogs te openen.

Fase één: 1988-91[bewerken]

De bouw van Canary Wharf begon in 1988, met fase één voltooid in 1991. Toen de One Canada Square het hoogste gebouw van het Verenigd Koninkrijk werd in 1990, was dat een krachtig teken van de reconversie van de Docklands.

Fase twee: 1997-2002[bewerken]

Fase twee bestond uit de bouw van de HSBC Tower en de Citigroup Centre, gevolgd door Heron Quays.

Van 15 000 werknemers in 1999 net voor de opening van de Jubilee Line, is het aantal werknemers in 2004 gestegen tot 63 000.