Docklands (Londen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De gebieden in de Docklands
De wolkenkrabbers in de Docklands

De Docklands is de semi-officiële naam voor een gebied in het oosten en zuidoosten van Londen aan de rivier de Theems, dat delen omvat van de London boroughs Southwark, Tower Hamlets, Newham en Greenwich. De naam London Docklands werd voor het eerst gebruikt in 1971 in een overheidsrapport over herontwikkelingsplannen, maar is sindsdien vrijwel universeel geaccepteerd.

De Docklands waren vroeger een deel van de Haven van Londen (Port of London), eens de grootste haven ter wereld. Van oudsher was het gebied dus een haven- en industriegebied. De havens zijn in de loop der jaren steeds meer verplaatst naar locaties buiten de stad, waardoor de Docklands in verval raakten. In de jaren 80 ontstonden plannen om het gebied andere bestemmingen te geven. Sinds die tijd is het gebied in een hoog tempo omgevormd in een gebied met voornamelijk (dure) woningen en kantoren. De toplocatie werd Canary Wharf, in het midden van de Docklands. Met het openbaar vervoer is het gebied bereikbaar via de Docklands Light Railway.

De zakenluchthaven van Londen, luchthaven Londen City, bevindt zich ook in deze "doklanden", net als het centrum van de Britse geschreven pers: Canary Wharf. Het wereldberoemde Fleet Street - het oude krantencentrum - stelt vandaag niets meer voor in vergelijking met Canary Wharf.

Externe link[bewerken]