Canta (vervoermiddel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Canta Premium (vanaf 2017)
Canta LX
Canta LX, met achterop een rollator

Een Canta is een gehandicaptenvoertuig.[1] Hij werd in 1995 door Dick Waaijenberg samen met de Technische Universiteit Delft ontwikkeld. Het voertuig is 1,10 meter breed - de wettig vastgestelde maximale breedte voor een gehandicaptenvoertuig. In oktober 2017 is een nieuw model van de Canta geïntroduceerd. Deze is zowel met benzinemotor als met elektromotor leverbaar.

Elke Canta wordt op maat gemaakt, dat wil zeggen: aangepast aan de validiteit van de bestuurder. Er zijn veel mogelijkheden, zoals bediening links of rechts, of alle bedieningen rond het stuur. De inrijcanta is zodanig ontwikkeld dat met een rolstoel naar binnen kan worden gereden en de Canta vervolgens bediend kan worden vanuit die rolstoel.

Er worden regelmatig toertochten mee georganiseerd.

De Canta op het podium[bewerken | brontekst bewerken]

De Canta danst is een tv-productie van de NTR in samenwerking met Het Nationale Ballet. Het is een onderdeel van Het Nationale Canta Ballet,[2] een initiatief van actrice-regisseuse Maartje Nevejan, met medewerking van schrijfster Karin Spaink, radiomaker Bert Kommerij. Ernst Meisner schreef de choreografie en Robin Rimbaud componeerde de muziek. De voorstellingen vonden plaats op 28 juni 2012 in de Westergasfabriek.[3]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Karin Spaink: De benenwagen: het succesverhaal van de Canta, uitgeverij Nijgh & van Ditmar, 2012.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]