Cape Canaveral Air Force Station Lanceercomplex 37

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Cape Canaveral Air Force Station Lanceercomplex 37
Lancering van een Delta IV van LC-37B in 2006
LC-37 in de jaren 60, de mobile servicetoren staat op platform A

Apollo 5 op LC-37B
Lanceerplaats: Cape Canaveral
Locatie: 28.531986°N 80.566821°W
Korte naam: SLC-37 (voorheen LC-37)
Eigenaar: US Air Force
Aantal lanceringen: 37
aantal lanceercomplexen: 2
Hoek van de baan: 28° - 57°
Status van het lanceercomplex 37A: inactief
Aantal lanceringen: 0
Eerste lancering: niet in gebruik
Laatste lancering: geen
Raket: Geen
Status van het lanceercomplex 37B: Actief
Huidige huurder: United Launch Alliance
Aantal lanceringen: 37 (6 Saturnus I, 2 Saturnus IB, 29 Delta IV[1])
Eerste lancering: SA-5, 29 januari 1964
Laatste lancering: WGS-9, Delta IV Medium+ (5,4), 19 maart 2017 00:18 UTC
Eerst volgende lancering: Parker Solar Probe, Delta IV Heavy, 31 juli 2018
Raket: Saturnus I
Saturnus IB
Delta IV

Cape Canaveral Air Force Station Lanceercomplex 37 is een lanceercomplex op het Cape Canaveral Air Force Station, Florida.

NASA[bewerken]

De bouw begon in 1959 en het lanceercomplex werd net als zuster-complex LC-34 geaccepteerd door de NASA voor het Saturn IB programma in 1963.[2] Het complex bestond uit twee lanceerplatformen die enigszins in spiegelbeeld ten opzichte van elkaar gebouwd waren, waartussen één gedeelde servicetoren heen en weer kon rijden. LC-37A, aan de noordzijde van het complex werd nooit gebruikt, maar LC-37B aan de zuidkant zag de onbemande Saturnus I en Saturnus IB vluchten in de jaren 60, inclusief de eerste onbemande test van de Apollo Maanlander in de ruimte. De laatste Saturnus IB lancering vanaf LC-37B vond plaats in 1968, in 1972 werd het complex buiten gebruik gesteld omdat Lanceercomplex 39, dat al voor de Saturnus V maanraketten werd gebruikt, met enkele hulpstukken ook de Saturnus IB kon lanceren. Een kostenbesparing, omdat NASA daardoor geen militair terrein daarvoor hoefde te huren.

Boeing en ULA[bewerken]

In 2001 werd het terrein verhuurd aan Boeing, dat het aanpaste voor lanceringen van de Delta IV die in opdracht van de Amerikaanse luchtmacht werd ontwikkeld onder het Evolved Expendable Launch Vehicle-programma. Overigens ligt het huidige lanceerplatform enkele tientallen meters zuidelijker dan het platform van de Saturnus I raketten en staan de betonnen fundamenten van de oude lanceertorens er nog.

De Delta IV trappen worden in eerste instantie in een hangaar op het CCAFS horizontaal geïntegreerd. Vervolgens wordt de raket naar SLC-37B gereden waar hij overeind gehesen wordt en op het lanceerplatform in "mobile vertical integration facility". Daar wordt de vracht en de neuskegel op de raket gemonteerd. De mobile vertical integration facility een hangar die op het platform staat en voor de lancering wordt weggereden van de raket en lanceertoren. Sinds in 2006 de raketbouw- en lanceerafdelingen van Boeing en Lockheed Martin in de joint-venture United Launch Alliance (ULA) werden ondergebracht lanceert ULA er tot de dag van vandaag nog steeds de Delta IV. De bekendste Delta IV lancering vanaf SLC-37B was Exploration Flight Test-1 (EFT-1) waarbij een Delta IV Heavy voor NASA op 5 december 2014 een Orion-capsule in een baan om de aarde bracht. Ook de Parker Solar Probe zal in 2018 met een Delta IV Heavy vanaf SLC-37B vertrekken. Na 2018 zal dat alleen nog maar de Delta IV Heavy configuratie worden gelanceerd omdat de lichtere configuraties worden vervangen door de Vulcan. Vanaf 2024, wanneer de krachtiger tweede trap (ACES) van de Vulcan gereed is, zal ook de Delta IV Heavy verdwijnen en lijkt complex 37B voorlopig weer buiten gebruik te worden gesteld.

Notabele vluchten vanaf SLC-37B[bewerken]

Externe link[bewerken]

Referenties[bewerken]