Orion (ruimteschip)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dalende CEV

Het Multi Purpose Crew Vehicle Orion en voorheen bekend als het Crew Exploration Vehicle, is een ruimtevaartuig dat de opvolger is van NASA's Space Shuttle.

Het CEV werd ontwikkeld na het ongeluk met de Spaceshuttle Columbia. Samen met de Earth Departure Stage (EDS), de Lunar Surface Access Module (LSAM), en het Shuttle Derived Launch Vehicle (SDLV) was Orion een onderdeel van het Project Constellation. Orion het enige onderdeel uit Poject Constellation dat in 2010 niet werd geannuleerd.

Het contract om het ruimteschip te bouwen werd op 31 augustus 2006 door NASA gegund aan Lockheed Martin.

Na de annulering van het Constellationprogramma werd ESA gevraagd een servicemodule te ontwikkelen en bouwen voor Orion. Deze servicemodule is grotendeels identiek aan die van het ATV ruimtevrachtschip dat ESA gebruikte om het ISS te bevoorraden.

Voor de Orion missies wordt anno 2015 een serie draagraketten ontwikkeld dat de naam Space Launch System draagt.

EFT-1[bewerken]

De eerste sucesvolle testvlucht van Orion vond plaats op 5 december 2014 waarbij een Delta IV Heavy van United Launch Alliance als draagraket werd gebruikt.

Het plan was om op 4 december 2014 een eerste onbemande testvlucht (EFT-1 Exploration Flight Test 1) met de Orion-capsule te maken.[1] De lancering werd tot vier keer uitgesteld. De eerste keer dook er een onbekend schip in de buurt van de lanceerbasis op. De twee keren daarop stond er te veel wind. De laatste keer had de vluchtleiding een probleem in de brandstoftank gevonden, dat niet op tijd kon worden opgelost.

De vlucht heeft uiteindelijk plaatsgevonden op 5 december 2014. Het ruimteveer cirkelde tweemaal rond de Aarde, waarbij in de tweede ronde naar een hoogte van bijna zesduizend kilometer werd geklommen, met als doel twee maal de binnenste Van Allen-gordel te doorkruisen, waardoor alle systemen hun straling bestendigheid aantoonden en vervolgens terug te keren met een snelheid die tachtig procent van de terugkeersnelheid van een maan-of-marsmissie bedroeg (20.000km/h). Dit opdat het hitteschild zich kon bewijzen.

Het enige wat niet volgens plan ging, was dat één van de drijfballonnen na de landing in zee niet uitklapte.

Toekomstige missies[bewerken]

Anno 2015 staan er twee vluchten gepland voor Orion/SLS.

In 2018 bij EM1 (EM staat voor exploration mission) wordt Orion door een SLS block I, onbemand in een baan om de maan en terug naar de aarde gestuurd. Het nieuwe lichtere hitteschild en de nieuwe lichtgewicht ramen van de capsule mogen zich dan bewijzen, evenals de SLS draagraket.

Tijdens de eerste bemande vlucht; EM2, die voor 2021 staat gepland, wordt er mogelijk een asteroïde gevangen en in een baan om de maan gebracht voor onderzoek. De doelen van EM2 zijn echter nog niet zeker.

CEV met de geannuleerde maanlander en de geannuleerde service module