Space Launch System

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Conceptillustratie van een SLS block-I-lancering

Het Space Launch System (SLS), letterlijk "ruimtelanceersysteem", is een toekomstig Amerikaans ruimtevaartuig voor lanceringen van zowel zware vrachtladingen als bemande ruimtevaartmissies naar andere planeten. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA kondigde op 14 september 2011 aan dat het de keuze had gemaakt voor het SLS ter vervanging van het Spaceshuttleprogramma en het in 2010 geannuleerde Project Constellation. De eerste testvlucht wordt in 2018 verwacht.

Een aantal elementen van de Spaceshuttle en andere bestaande raketten kan na aanpassing hergebruikt worden, waaronder de RS25-hoofdmotoren (vier stuks bij de eerste vlucht), de RL10-motor van de Delta IV voor de tweede trap en onderdelen van de twee extra SRM-draagraketten (de SRMs van het SLS zullen 20% groter zijn dan die van de Spaceshuttle). Hierdoor zal de ontwikkeltijd naar verwachting veel korter zijn dan voor de Ares V van het geannuleerde Project Constellation. Ook onderdelen van Project Constellation kunnen worden hergebruikt in het SLS. De bemanningsmodule Orion van Project Constellation wordt doorontwikkeld onder de naam Orion Multi-Purpose Crew Vehicle (MPCV) en kan door het SLS gelanceerd worden voor missies naar andere planeten en andere hemellichamen.[1]

Het SLS is ontworpen als zeer zwaar lanceervaartuig (super heavy lift-klasse). De eerste versie, 97,5 meter hoog, zal tot 70 ton vracht naar de ruimte kunnen brengen. Deze kan verder ontwikkeld worden tot grotere versies met een capaciteit van 130 ton vracht. Ter vergelijking: de Spaceshuttles konden maar zo'n 25 ton vracht aan.[2]

Geschiedenis[bewerken]

NASA verwachtte tot 2014 jaarlijks zo'n 3 miljard dollar aan het project te besteden. Tot 2017 zal volgens NASA in totaal rond 18 miljard dollar aan het project besteed worden. [3]

Anno 2015 is lanceerplaats 39b van het Kennedy Space Center aangepast voor gebruik met mobiele lanceertorens, waaronder die van het SLS. De mobiele lanceertoren staat eveneens klaar op één van de gereviseerde en aangepaste Crawler-transporters, die eerder de Spaceshuttles en Saturnraketten van het Vehicle Assembly Building (VAB) naar de lanceerplaats bracht. Het VAB zelf is ook aan restauratie en aanpassing onderhevig.

Na een kritische ontwerp-evaluatie is in oktober 2015 het eindontwerp voor SLS block I en het Orion Ruimteschip voor Exploration Mission 1 (EM-1) goedgekeurd en is de definitieve bouw begonnen. Ook is duidelijk geworden dat de raket grotendeels dezelfde roestbruine kleur zal hebben die men kent van de externe tank van de Space Shuttle.

Op diverse plaatsen in de Verenigde Staten worden al onderdelen van de eerste SLS-raket gemaakt en/of getest. Hieronder zijn de aangepaste RS-25 motoren van Aerojet-Rocketdyne, de aangepaste Solid Rocket Boosters van Orbital ATK de zuurstoftanks en brandstof-tanks en de hoofdstructuur van Boeing.

Missie EM-1 wordt in 2018 verwacht. De eerste bemande missie (EM-2) stond oorspronkelijk gepland voor 2021 maar in de zomer van 2015 als gevolg van te lage budgettering door de Amerikaanse overheid, melde NASA rekening te houden met vertraging tot 2023.

Wetenswaardigheden[bewerken]

De Solid Rocket Boosters van het SLS zijn de krachtigste raketmotoren ooit gebouwd.

Afbeeldingen[bewerken]

Externe links[bewerken]