Crawler-transporter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Crawler-transporter no. 2 "Franz"

De crawler-transporter is een rupsvoertuig, ontwikkeld door de NASA, voor het verplaatsen van te lanceren ruimtevaartuigen van het Vehicle Assembly Building (VAB) naar een van de lanceerplatforms van het Kennedy Space Center nabij Cape Canaveral.

Er zijn twee crawler-transporters in gebruik, met de bijnamen "Hans" en "Franz".

Een crawler-transporter weegt 2700 ton en is voorzien van acht rupsbanden; twee op iedere hoek van het plateau. Iedere rupsband bestaat uit 57 schakels van elk 900 kg. Het voertuig is 40 meter lang en 35 meter breed. De hoogte van de grond tot het plateau is verstelbaar van 6,1 tot 7,9 meter en iedere hoek kan afzonderlijk in hoogte worden versteld. Het gevaarte wordt dieselelektrisch verplaatst door 16 elektromotoren, waarvoor het vermogen geleverd wordt door 6 dieselmotoren van 2750 pk.

Aan beide zijden van het voertuig bevindt zich een cabine van waaruit het kan worden bestuurd. De crawler-transporter pendelt over de 6,6 km lange "Crawlerway" met een maximumsnelheid van 1 mph (1,6 km/h) met lading en 2 mph (3,2 km/h) zonder lading.

Het vehikel vervoerde de raketten Saturnus V en Saturnus IB, de spaceshuttles en de Ares I-X-testraket. Na afloop van het spaceshuttleprogramma in 2011 zijn de crawler-transporters grondig gerestaureerd, opdat ze in de toekomst weer in gebruik genomen kunnen worden voor het Space Launch System. Ook stelt NASA de crawler-transporters en twee van de drie mobiele bestaande lanceerplatforms beschikbaar voor bedrijven die commerciële raketten in een van de beschikbare highbays van het VAB assembleren en vanaf lanceerplatform 39 willen lanceren. Dit maakt deel uit van NASA's programma om van het Kennedy Space Center een "multi launch site" te maken. NASA heeft hiervoor echter nog geen contracten afgesloten.

Galerij[bewerken]

De "Crawlerway" naar lanceercomplex 39
De "Crawlerway" naar lanceercomplex 39