Naar inhoud springen

Cappella Amsterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door BonstraGeert (overleg | bijdragen) op 18 okt 2018 om 05:48. (Repertoire: in 2009 ook)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Cappella Amsterdam. Foto: Annelies van der Vegt

Cappella Amsterdam is een professioneel kamerkoor dat in 1970 opgericht is door Jan Boeke. Sinds 1990 staat het koor onder artistieke leiding van Daniel Reuss. Het telt een vijfentwintigtal leden.

Repertoire

Cappella Amsterdam heeft zich toegelegd op zowel moderne als op oude zangtechnieken en legt in het repertoire de nadruk op oude meesters en moderne muziek. Het koor besteedt veel aandacht aan Nederlandse componisten. Zo staan regelmatig werken van Jan Pieterszoon Sweelinck en Lassus op het programma en worden er daarnaast moderne, vaak speciaal voor het ensemble geschreven composities uitgevoerd van onder meer Ton de Leeuw, Robert Heppener, Peter Schat, Jan van Vlijmen, Klaas de Vries, Peter-Jan Wagemans en Hans Koolmees. Ook koormuziek van buitenlandse componisten wordt frequent uitgevoerd. Een in 2008 uitgebrachte cd met muziek van Heppener en Ligeti werd bekroond met een Franse onderscheiding, de Diapason d'or ofwel Gouden Stemvork. Aan een cd met koorwerken van Brahms, waaronder een bewerking met piano vierhandig van het Schicksalslied, werd in 2015 de Preis der Deutschen Schallplattenkritik toegekend. In 2009 werd deVSCD Klassieke Muziekprijs in de categorie Klein Ensemble aan het koor toegekend. In 2018 kregen nogmaals de VSCD Klassieke Muziekprijs, (die nu "De Ovatie" heet).

Operaproducties

Het kamerkoor werkt regelmatig mee aan operaproducties, zoals:

Festivals en samenwerkingen

Cappella Amsterdam zingt op nationale en internationale festivals zoals het Holland Festival, Festival Oude Muziek Utrecht, en La Folle Journée, Rheingau Musik Festival en Chaise Dieu.

Het koor werkt regelmatig samen met verschillende instrumentale ensembles, orkesten en koren als Asko❘Schönberg, het Orkest van de Achttiende Eeuw, het Ensemble Intercontemporain, musikFabrik, Combattimento Consort Amsterdam, het Nieuw Ensemble, de Akademie für Alte Musik Berlin, het Residentie Orkest, Radio Kamer Filharmonie, Radio Philharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het SWR Vokalensemble en het RIAS Kammerchor.

Subsidie 2017-2020

In augustus 2016 werd bekend dat het Fonds Podiumkunsten de aanvraag van Cappella Amsterdam had afgewezen voor een subsidie van jaarlijks 571.670 euro in de periode 2017-2020. Volgens dirigent Reuss zou dit het einde van het koor kunnen betekenen. Men beraadde zich over het indienen van een formeel bezwaar.[1]

Discografie