Naar inhoud springen

Carlo Crivelli

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maria

Carlo Crivelli (Venetië, tussen 1430 en 14351493) was een Venetiaans schilder behorend tot de renaissance en het Quattrocento. Carlo Crivelli stamde uit de kunstenaarsfamilie Vivarini.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Crivelli zou op jeugdige leeftijd eerst in leer zijn gegaan bij zijn vader Jacopo Crivelli. Over de schilder zelf is niet veel bekend. De enige verwijzing naar deze schilder staat in een arrestatiebevel, waar hij werd veroordeeld voor samenleven met de vrouw van een schipper die op zee was. Hij moest hiervoor 6 maanden de gevangenis in. Wanneer hij vrijkomt besloot hij op reis te gaan naar Italië, waar hij een tijdje verbleef in de Italiaanse streek Marche en in de stad Padua.

Crivelli was goed in portretteren, vooral van meisjes en vrouwen. Zo kon hij zijn kinderlijke madonna’s een volmaakt gezicht geven door lijn en kleur te verfraaien. Het is dat vermogen dat hem in de kunstwereld een plaats naast Antonello of Botticelli bezorgt.[1]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Paintings by Carlo Crivelli op Wikimedia Commons.