Carlo Maria Viganò

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Carlo Maria Viganò
Carlo Maria Viganò met de Amerikaanse president Obama
Carlo Maria Viganò met de Amerikaanse president Obama
Aartsbisschop van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen van een aartsbisschop
Geboren 16 januari 1941
Wijdingen
Priester 24 maart 1968
Bisschop 26 april 1992
Kerkelijke carrière
Huidige functie Apostolisch nuntius in de Verenigde Staten
Successie
Voorganger Pietro Sambi
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Carlo Maria Viganò (Varese, 16 januari 1941) is een Italiaans diplomaat van de Heilige Stoel.

Op 24 maart 1968 ontving Viganò zijn priesterwijding. Vervolgens werd hij geïncardineerd in het bisdom Pavia. In 1973 trad hij in dienst bij diplomatieke dienst van de Heilige Stoel. Vervolgens werd hij apostolische nuntius in Irak en het Verenigd Koninkrijk. Tussen 1978 en 1989 was hij werkzaam bij het staatssecretariaat van de Heilige Stoel. Op 4 april 1989 werd Viganò aangesteld als permanente waarnemer bij de Raad van Europa in Straatsburg.

Op 3 april 1992 benoemde paus Johannes Paulus II hem tot titulair aartsbisschop van Ulpiana en werd hij benoemd tot apostolisch nuntius in Nigeria. Op 26 april vond zijn bisschopswijding plaats. Co-consecratoren bij de wijding waren kardinaal-staatssecretaris Angelo Sodano en aartsbisschop van Krakau, kardinaal Franciszek Macharski. Op 4 april 1998 benoemde paus Johannes Paulus II hem tot delegaat in het Vaticaanse staatssecretariaat.

Paus Benedictus XVI benoemde hem op 16 juli 2009 tot secretaris-generaal van de pauselijke Commissie voor de Staat Vaticaanstad, als opvolger van Renato Boccardo. Op 19 oktober 2011 benoemde paus Benedictus XVI hem tot apostolisch nuntius in de Verenigde Staten. Deze benoeming werd voorafgegaan door gelekte brieven waarin Viganò wijst op zijn inspanningen ter bestrijding van corruptie en vriendjespolitiek en het verlangen uit, om zijn huidige taak te mogen blijven vervullen.[1]

Onderscheiding[bewerken]

Externe link[bewerken]