Staatssecretariaat van de Heilige Stoel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Het Staatssecretariaat van de Heilige Stoel is tegenwoordig het belangrijkste centrale orgaan van de Romeinse Curie. Aan het hoofd staat de kardinaal-staatssecretaris. Deze functie wordt vaak vergeleken met die van eerste minister van een land, maar is het correcter deze te omschrijven als de coördinator van de verschillende curieorganen. De staatssecretaris is steeds een kardinaal. Vandaar dat er ook vaak wordt gesproken van "kardinaal-staatssecretaris", in plaats van "staatssecretaris".

De huidige kardinaal-staatssecretaris is Pietro Parolin (sinds oktober 2013)

Het Staatssecretariaat bestaat uit twee afdelingen die beide worden bestuurd door een zogenaamde substituut (plaatsvervanger):

  1. De eerste afdeling, die van algemene zaken, is verantwoordelijk voor het behartigen van de dagelijkse activiteiten van de paus, staat in voor de coördinatie van het werk van de andere departementen en behandelt die zaken die buiten hun bevoegdheid vallen. Deze afdeling heeft ook het werk van de gezanten van de Heilige Stoel onder haar hoede en neemt een deel van de administratieve zaken voor haar rekening. Zo zorgt zij voor het opstellen en verzenden van sommige documenten van de paus en bewaart de vissersring en het zegel van de paus. Ook de persdienst van het Vaticaan, evenals de Vaticaanse radio en televisie vallen onder haar bevoegdheid. Deze sectie staat momenteel onder leiding van aartsbisschop Giovanni Angelo Becciu.
  2. De tweede afdeling neemt de relaties met de andere staten voor haar rekening en bevordert goede diplomatieke contacten. De functie van Secretaris voor de Relaties met Staten wordt weleens vergeleken met de functie van "minister van buitenlandse zaken". De huidige secretaris is aartsbisschop Dominique Mamberti.

Organisatie tijdens sedisvacatie[bewerken]

Het ambt van de staatssecretaris eindigt bij sedisvacatie, wanneer de paus waaronder de kardinaal diende komt te overlijden of aftreedt. In de periode dat er geen paus aan de macht is, neemt de camerlengo samen met het hoofd van de pontificale commissie voor Vaticaanstad de functie over. De twee substituten blijven tijdens een sedisvacatie wel in functie.[1]

Wanneer de nieuwe paus is verkozen, vervalt de functie van de staatssecretaris. De nieuw verkozen paus kan wel beslissen om de functie van de vorige staatssecretaris te verlengen.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]