Carlos Lehder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Carlos Lehder
Lehder rond 1985-1990
Volledige naam Carlos Enrique Lehder Rivas
Geboren 7 september 1949
Beroep Drugsbaas

Carlos Lehder Rivas (Armenia (Quindío), 7 september 1949) is medeoprichter van het Medellínkartel en een belangrijke schakel daarin.

Hij is geboren uit een Colombiaanse moeder en Duitse vader. Nadat zijn ouders waren gescheiden, verhuisde hij op zijn vijftiende met zijn moeder naar New York. Lehder kocht het eiland Norman's Cay gelegen in het zuiden van de Bahama's op ongeveer 350 kilometer van de kust van Florida en groeide daardoor uit tot de belangrijkste schakel in de cocaïne-transport. Hij werd gearresteerd op 4 februari 1987 door Colombiaanse soldaten. Zijn arrestatie gold destijds als het grootste succes tot dan toe in de strijd tegen de drugshandel in Colombia.

Ruim een jaar later werd hij door een rechtbank in de Amerikaanse staat Florida voor de rest van zijn leven achter de tralies gezet. Lehder werd veroordeeld tot levenslange celstraf plus 135 jaar zonder de mogelijkheid om op borgtocht vrij te komen. Op 16 Juni 2020 is Carlos vrijgelaten. Hij is op dit moment een Duits staatsburger en heeft getuigenbescherming. Volgens de Amerikaanse drugsbestrijding was het Medellin-kartel van Lehder verantwoordelijk voor 80 percent van de cocaïnesmokkel naar de Verenigde Staten.[1]

In zijn dorp in Colombia heeft hij een standbeeld van John Lennon laten maken. Naast Lennon idoleerde hij tevens Adolf Hitler.

In Blow (2001) is het personage Diego Delgado gebaseerd op Carlos Lehder.

Zie de categorie Carlos Lehder van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.