Carlos Lehder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carlos Lehder
Lehder rond 1985-1990
Lehder rond 1985-1990
Volledige naam Carlos Enrique Lehder Rivas
Geboren 7 september 1949
Beroep Drugsbaas

Carlos Lehder Rivas (Armenia (Quindío), 7 september 1949) is medeoprichter van het Medellínkartel en een belangrijke schakel daarin.

Hij is geboren in de Verenigde Staten uit een Colombiaanse moeder en Duitse vader. Lehder kocht het eiland Norman's Cay gelegen in het zuiden van de Bahama's op ongeveer 350 kilometer van de kust van Florida en groeide daardoor uit tot de belangrijkste schakel in de cocaïne-transport. Hij werd gearresteerd op 4 februari 1987 door Colombiaanse soldaten. Zijn arrestatie gold destijds als het grootste succes tot dan toe in de strijd tegen de drugshandel in Colombia.

Ruim een jaar later werd hij door een rechtbank in de Amerikaanse staat Florida voor de rest van zijn leven achter de tralies gezet. Lehder werd veroordeeld tot levenslange celstraf plus 135 jaar zonder de mogelijkheid om op borgtocht vrij te komen. Volgens de Amerikaanse drugsbestrijding was het Medellin-kartel van Lehder verantwoordelijk voor 80 percent van de cocaïnesmokkel naar de Verenigde Staten.[1]

Lehder is het enige lid van het Medellínkartel dat ooit is uitgeleverd aan en berecht in de Verenigde Staten. In zijn dorp in Colombia heeft hij een standbeeld van John Lennon laten maken. Naast Lennon idoleerde hij tevens Adolf Hitler.

In Blow (2001) is het personage Diego Delgado gebaseerd op Carlos Lehder.