Casilda van Toledo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint Casilda van Toledo
Francisco de Zurbarán: Sint Casilda afgebeeld in Spaanse hofkledij (1630-1635)
Geboren rond 1050
Gestorven 1107
Naamdag 9 april
Attributen rozen
Lijst van christelijke heiligen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Sint Casilda van Toledo (rond 1050 - 1107)[1] is volgens de Rooms-Katholieke Kerk en Oosters-orthodoxe kerken een heilige. Ze is geliefd in Spanje en haar legendes spelen zich af kort voor de herovering (reconquista) van Toledo in 1080. Haar naamdag is 9 april[2] en haar relieken worden in de kathedralen van Burgos en Toledo vereerd.

Legendes[bewerken | brontekst bewerken]

Casilda was een dochter van een islamitische sultan al-Ma'mun van Toledo. Uit medelijden met de vele christelijke gevangenen in de stadskerkers bracht ze hen heimelijk brood en troost. Daarmee verrichtte ze twee werken van barmhartigheid: spijziging van de hongerigen en gevangenen bezoeken (Marcus 25:34-46). Toen ze door bewakers van haar vader werd betrapt, veranderden haar broden wonderbaarlijk in rozen (het rozenwonder).

Volgens een andere legende weigerde ze behandeling door islamitische artsen toen ze aan bloedingen leed. Ze reisde naar het noorden van Spanje, waar ze genezing zocht bij de bronnen van de schrijn van San Vicente bij de huidige stad Briviesca. Na genezing liet ze zich dopen in Burgos en werd 100 jaar oud.

Verwarrend genoeg wordt Elisabeth van Aragón (1271 - 1336) net als Casilda met rozen in haar kleding afgebeeld (zie onder). Elisabeth was koningin-gemalin van Portugal (1282-1325) en werd in 1625 heilig verklaard. In het schort van Elisabeth van Thüringen (1207 - 1231) deed zich eveneens een rozenwonder voor, waarbij brood in rozen veranderde.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Santa Casilda van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.