Casimir I van Teschen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Casimir I van Teschen
-1358
Cieszyn - Kościół św. Marii Magdaleny - Tumba.JPG
Hertog van Teschen
Periode 1314/1315-1358
Voorganger Mieszko I
Opvolger Przemislaw I
Vader Mieszko I van Teschen
Moeder Euphemia van Polen
Dynastie Piasten

Casimir I van Teschen (-1358) was een zoon van Mieszko I van Teschen en Euphemia van Polen. Na de dood van zijn vader rond 1315, krijgt hij het zuidwestelijk deel van het hertogdom Teschen, gelegen rond de stad Teschen. In 1321 trouwt Casimir met Euphemia, dochter van Ziemovit IV van Mazovië, en zet hiermee een traditie in van nauwe relaties tussen de piasten van Teschen en Mazovië. Euphemia werd moeder van 9 kinderen, 5 zoons en 4 dochters:

Casimir had in het begin goede relaties met Wladislaus de Korte, die koning van Polen werd in 1320. Maar wanneer in 1326 Litouwse troepen met de steun van de Poolse koning, Teschen binnenvallen, verbreekt Casimir de betrekkingen met de Poolse koning. Hij werd vervolgens een bondgenoot van Jan de Blinde, koning van Bohemen, en zwoer hem trouw in 1327. Hij kreeg het hertogdom als erfelijk bezit en kreeg een ruime binnenlandse autonomie.

Casimir wilde de territoriale eenheid van zijn hertogdom bewaren en duidde één zoon, Przemyslaw I Noszak, aan om hem op te volgen. Voor zijn andere zoons stippelde hij een geestelijke loopbaan uit. In 1337 won hij Siewierz bij van de hertogen van Bytom.

Aangenomen wordt dat Caismir het kasteel in Teschen heropbouwde en stadsmuren aanlegde. Hij steunde ook de economische ontwikkeling van zijn hertogdom, vooral van de steden.