Catherine de Bar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Catherine de Bar

Catherine de Bar (Saint-Dié, 31 december 1614Parijs, 6 april 1698), ook bekend onder haar kloosternaam Mechtildis van het Heilig Sacrament, was een Franse kloosterlinge, benedictines en stichteres van de Benedictinessen van de altijddurende aanbidding van het Allerheiligst Sacrament.

Met 17 jaar trad De Bar in bij de annunciaten in Bruyères en werd er al met 19 jaar moeder-overste. Als gevolg van oprukkende troepen tijdens de Dertigjarige Oorlog in 1635 vluchtten de monialen naar Commercy en kwamen vervolgens terecht bij de Benedictinessen van Rambervillers. In Rambersvillers trad Catherine de Bar van de annunciaten over tot de Benedictinessen. Op 2 juli 1639 werd ze novice en op 11 juli 1640 werd ze geprofest. Bij die gelegenheid nam ze haar kloosternaam Mechtildis van het Heilig Sacrament aan.

Wederom op de vlucht voor oorlogsgeweld kwam Catherine in 1651 aan in Parijs. Hier stichtte zij op 25 maart 1653 de Benedictinessen van de Eeuwigdurende Aanbidding van het Allerheiligst Sacrament. Op die dag werden de klooster- en kerkgebouwen ingewijd. Al op 20 september 1690 ontving zij pauselijke goedkeuring voor haar stichting van paus Alexander VII. De nieuwe tak van de benedictijnse familie groeide sterk. In 1698, het overlijdensjaar van Catherine de Bar, was de congregatie behalve in Frankrijk, ook gevestigd in Polen, Italië, het Duitse Rijk en de Lage Landen.