Annunciaten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Moniale

De orde van de Annunciaten, ook Annuntiaten, Annonciaden of Zusters van de Tien Deugden van Maria genoemd, met sacroniem OAnnM, is een katholieke kloosterorde voor religieuze vrouwen.

De monialen dragen een grijs (soms echter ook bruin) habijt met een scharlakenrood scapulier, witte mantel en zwarte sluier. De spiritualiteit van de annunciaten richtte zich vanuit Maria Boodschap tot de beoefening van de Tien evangelische deugden van Maria. Om deze reden bidden de annunciaten dagelijks het door Johanna van Valois ontworpen Gebedssnoer van de Tien Deugden van Maria.

Geschiedenis[bewerken]

De orde werd in 1501 gesticht door de later heilig verklaarde Johanna van Valois en wijdde zich aan de "tien deugden van Onze-Lieve-Vrouw".

Paus Alexander VI keurde het initiatief goed in 1501. Op 8 oktober 1502 werden de eerste monialen geprofest. In 1503 sloot Johanna van Valois zich bij deze eerste groep aan. In 1517 verleende paus Leo X de constituties van de orde goed en plaatste het onder franciscaanse jurisdictie. Gilbert Nicolas, beter bekend als Gabriel-Maria, de biechtvader van de heilige ordestichteres Johanna van Valois, werd vanaf het begin bij de leiding van de orde betrokken. Hij werd later zaligverklaard.

Moeder-overste van het annunciatenklooster in Boulogne-sur-Mer; olieverf van Jean-Baptiste-Camille Corot uit 1852 (Louvre, Parijs)

De orde werd als gevolg van de secularisatie in veel landen opgeheven. De eerste maatregelen tegen de annunciaten volgden als rechtstreeks gevolg van de jozefijnse hervormingen rond 1782 waarin contemplatieve kloosters als nutteloos werden aangemerkt. De Franse Revolutie maakte - weliswaar niet blijvend - een abrupt einde aan de aanwezigheid van de annunciaten in heel Frankrijk. Aan het eind van de 19e en begin van de 20e eeuw werden vestigingen van de annunciaten ook tegengewerkt door wetgeving tijdens de Duitse Kulturkampf.

Organisatie[bewerken]

De orde verspreidde zich in de 16e eeuw over Frankrijk en de Zuidelijke Nederlanden. Op het hoogtepunt bezat de orde 45 kloosters en was ook goed vertegenwoordigd in de Zuidelijke Nederlanden (o.a. in Brugge, Gent, Leuven, Antwerpen, Maastricht en Venlo). Anno 2005 telt de orde nog slechts zes kloosters in Frankrijk en één in Vlaanderen.

Apostolische Annunciaten[bewerken]

In 1787 werd in Veltem bij Herent door Petrus Jacobus De Clerck de Congregatie van de Apostolische annunciaten gesticht, die in het onderwijs werkzaam zijn. Zij volgen de regel van Annunciaten, maar zijn geen contemplatieve orde, zoals de oorspronkelijke annunciaten. Deze loot aan de stam van de Annunciaten is anno 2005 vertegenwoordigd in België (Veltem, Itterbeek, Huldenberg, Berchem en Heverlee), Burundi, Frankrijk, Guatemala, Kameroen en Congo-Kinshasa (in Kinshasa, Kikwit, Kingandu, Totshi en Kimbongo). In de nieuwere tijd ontwikkelden zich bovendien Annuntiatenbroederschappen voor leken, momenteel werkzaam in Frankrijk, België (Heverlee en Brussel) en in Congo.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]