Derde orde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Derde Orde)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grafsteen van een tertiaris in het Predikheren

De derde orde is een groep niet-gewijde gelovigen die leven volgens de derde regel van rooms-katholieke of anglicaanse religieuze orden. De leden worden wel tertiarissen genoemd. De derde orde wordt verdeeld in een reguliere en een seculiere tak. De eerste orde zijn de mannelijke religieuzen die de gewone geloften van de orde afleggen, de tweede orde is de vrouwelijke tak.

Reguliere derde orde[bewerken]

De reguliere derde orde-leden leven in conventen. Zij leggen geloften af. Leden van deze orden verschillen voor het oog van de wereld niet veel van broeders en zusters van andere kloosterorden.

Seculiere derde orde[bewerken]

Leden van de seculiere derde orde leven in de wereld. Sommigen hebben een eigen huis, baan en gezin. Seculiere leden leggen in het algemeen een plechtige belofte af.

Franciscaans[bewerken]

Een zeer omvangrijke is de derde orde van Sint-Franciscus. Tot de reguliere derde orde behoren veel broeder- en zustercongregaties die de franciscaanse spiritualiteit volgen. De seculiere derde orde wordt Orde van Franciscaanse Seculieren (O.F.S.) genoemd.

Andere orden[bewerken]

Er bestaat ook een derde orde bij de dominicanen, alsmede een derde orde van Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Carmel, ook wel lekenkarmelieten genoemd.