Cees Vreugdenhil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Cees Vreugenhil (Dirksland, 2 april 1946)[1] is een emeritus predikant en voormalige zendeling binnen het kerkverband van de Gereformeerde Gemeenten.

Biografie[bewerken]

Vreugdenhil werd in 1974 als zendeling door de Gereformeerde Gemeente te Zoetermeer uitgezonden naar Irian Jaya, waar hij werkte onder de Papuabevolking. Tijdens zijn periode werd hier op 25 juni 1984 de zendingskerk Gereja Jemaat Protestan di Irian Jaya opgericht. Hij werkte als theologisch docent namens de Zending Gereformeerde Gemeenten in het centrale bergland van de Indonesische provincie. Aanvankelijk vanuit het dorpje Landikma, later vanuit het centraler gelegen Pass Valley.

In 1987 werd Vreugdenhil predikant te Vlissingen. Vanaf 1992 diende hij de gemeente van Lelystad, waarna in 1999 een beroep naar de gemeente van Groningen werd aangenomen. In 2004 werd hij opnieuw in Vlissingen beroepen. Sinds april 2013 diende hij de gemeente van Houten (Utrecht). Op 8 januari 2018 ging Vreugdenhil met emeritaat.[2].

Vreugdenhil heeft binnen de Gereformeerde Gemeenten met enige regelmaat van zich doen spreken. Zo had hij in 2007 kritiek (wat uiterst zeldzaam is binnen het kerkverband) op een inmiddels vervallen synodebesluit om zendingspredikanten niet toe te laten op de kansels.[3] Verder had hij als enige predikant binnen het kerkverband zitting, op persoonlijke titel, in het bestuur van de Herziene Statenvertaling, waaruit hij zich op uitdrukkelijk verzoek van de Generale Synode terugtrok.[4]

Boeken[bewerken]

Trilogie over zijn zendingswerk in Nieuw-Guinea: