Celia Groothedde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Celia Ledoux)
Celia Groothedde
Celia Groothedde
Geboren 26 september 1977
Geboorteplaats Anderlecht
Kieskring Kieskring Brussel-Hoofdstad
Regio Vlag België België
Land Vlag van België België
Partij Groen
Functies
2019-2024 Vlaams volksvertegenwoordiger
2020-2024 Deelstaatsenator
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Celia Groothedde alias Celia Ledoux (Anderlecht, 26 september 1977) is een Vlaams-Brusselse politica voor Groen. Voor 2019 was ze actief als columniste (rond emancipatie en feminisme), schreef twee boeken over zwanger- en ouderschap, een roman, kortverhalen, monologen, podiumteksten, gaf lezingen en trad op als moderator in debatten.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Groothedde groeide op in de Brusselse Rand. Ze ging toegepaste taalkunde studeren aan VLEKHO hogeschool, aangevuld met een master internationale betrekkingen aan de Université catholique de Louvain.[1] Ze begon te werken als copywriter en vertaalster en schrijft sinds 2007 onder het pseudoniem Celia Ledoux columns voor De Morgen, Humo, deredactie.be, het magazine van vrouwenbeweging Femma, BRUZZ en Charlie Magazine.

In 2008 verliet Groothedde de Antwerpse wijk Zurenborg om te gaan wonen in de Brusselse gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe. In 2011 publiceerde ze bij uitgeverij Vrijdag Mama over haar zwangerschap, de bevalling, de kraamtijd en de periode vlak erna.

Begin 2016 verliet ze de hoofdstad omwille van de luchtvervuiling maar keerde na drie maanden terug uit een Vlaams dorpje.[2] In april 2016 publiceerde ze Slaap je al door? 150 bewezen tips voor een fijne babytijd met illustraties van Anki Posthumus.

In 2016 werkte Groothedde als parlementair medewerker in het Vlaams Parlement, in 2017 werkte ze enkele maanden als kabinetsmedewerker voor de stad Brussel en van 2017 tot 2018 was ze woordvoerster van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.[1] Bij de Vlaamse verkiezingen van 26 mei 2019 werd Groothedde vanop de tweede plaats van de Brusselse Groen-lijst met 3.031 voorkeurstemmen verkozen in het Vlaams Parlement. Ze zetelt er als vast lid in de commissies voor welzijn, volksgezondheid, gezin en armoedebestrijding, die voor binnenlands bestuur, gelijke kansen en inburgering en de commissie voor de bestrijding van gewelddadige radicalisering anderzijds. Daarnaast is ze plaatsvervangend lid in de commissies voor algemeen beleid, financiën, begroting en justitie en de commissie voor reglement en samenwerking.[3] In november 2020 werd ze door haar partij eveneens afgevaardigd naar de Senaat, om daar te zetelen als deelstaatsenator.

Als Vlaams parlementslid (2019-2024) focust Groothedde op de thema's welzijn, jong kind, armoede en gelijke kansen. Ze werd vooral bekend door haar oppositiewerk rond kinderopvang. Groothedde bracht allerhande schandalen boven via haar parlementair werk en zette de crisis van de kinderopvang in de Vlaamse gemeenschap op de agenda .[4]

Op 9 juni 2024 doet ze mee aan de verkiezingen voor het Brussels Parlement, op de lijstduwersplaats voor de partij Groen. Ze maakte er geen geheim van dat ze liever de Vlaamse lijst getrokken had. Ze hoopte desalniettemin verkozen te geraken in het Brussels parlement. [5]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2011: Mama
  • 2015: Wild Vlees
  • 2016: Slaap je al door?
  • 2023: De crèchecrisis

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]