Copywriter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een copywriter is een tekstschrijver die is gespecialiseerd in het schrijven van reclametekst en andere wervende teksten. De communicatiewetenschap rekent copywriting en reclameteksten tot de persuasieve communicatie of marketingcommunicatie.[1]

Opleiding[bewerken]

Een copywriter heeft in de meeste gevallen een taalkundige opleiding gevolgd. Meestal zijn dat richtingen als taal- en letterkunde en toegepaste taalkunde. In de opleiding of in de praktijk maakt hij kennis met de verschillende onderdelen van zijn beroep: verkoopbrieven opstellen, aantrekkelijke folders maken, enz. Hij moet ook voeling hebben met sociale media, omdat veel campagnes via die media verlopen. Copywriters schrijven hun teksten vaak in slechts een taal.

Beroepspraktijk[bewerken]

Een copywriter is in het algemeen verbonden aan een reclamebureau of werkt zelfstandig. Hij doet echter meer dan alleen teksten schrijven. Vaak staat de copywriter, meestal samen met de artdirector, ook aan de basis van het reclameconcept. Samen met de artdirector bepaalt hij het thema van een campagne, waarbij zij zich baseren op de communicatiestrategie van de opdrachtgever en gedetailleerde informatie over product, markt en doelgroep. Pas als het concept in grote lijnen is ontwikkeld, begint de copywriter de campagne voor de verschillende media vorm te geven.

Copywriters schrijven dan afhankelijk van het doelpubliek zakelijke en commerciële teksten voor websites, folders, brochures, e-mailings of postmailings, verkoopbrieven, nieuwsbrieven, personeelsbladen of advertenties. Copywriters zijn ook nauw betrokken bij de productie van reclamefilms en televisiereclamespotjes en bij reclamebordcampagnes.

Zijn teksten en concepten hebben vaak persuasieve doelen. Zijn teksten moeten een lezer overtuigen en aanzetten om een product of dienst te kopen. Ook kan zijn tekst tot doel hebben om een merk bekender en geliefder te maken. Dat staat tegenover neutrale teksten die de lezer over een onderwerp moeten voorlichten of inlichten, zoals een patiëntenfolder of een persbericht. Copywriters schrijven soms ook wel zulke teksten.