Copywriter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een copywriter is een tekstschrijver die is gespecialiseerd in het schrijven van reclametekst en andere wervende teksten.

Copywriters schrijven zakelijke en commerciële teksten voor websites, folders, brochures, e-mailings of postmailings, verkoopbrieven, nieuwsbrieven, personeelsbladen of advertenties. Copywriters zijn ook nauw betrokken bij de productie van reclamefilms en televisiereclamespotjes en bij reclamebordcampagnes.

De tekst dient om de lezer te overtuigen en aan te zetten tot het kopen of aanschaffen van een product of dienst. Ook kan de tekst dienen om een merk bekender en geliefder te maken. Dit in tegenstelling tot neutrale teksten die tot doel hebben de lezer voorlichting te geven over een onderwerp of informatie te verschaffen, zoals een patiëntenfolder of een persbericht.

Copywriting is een onderdeel van marketingcommunicatie. De communicatiewetenschap rekent copywriting en reclameteksten tot de persuasieve communicatie.[bron?][1]

Een copywriter is in het algemeen verbonden aan een reclamebureau of werkt zelfstandig. Vaak staat de copywriter, meestal samen met de artdirector, aan de basis van het reclameconcept. De tekstschrijver doet dus meer dan alleen teksten schrijven. Samen bepalen zij de thematiek van een campagne, waarbij zij zich baseren op de communicatiestrategie van de opdrachtgever en gedetailleerde informatie over product, markt en doelgroep. Pas als het concept in grote lijnen is ontwikkeld, begint voor de copywriter het feitelijke schrijven van de tekst.