Centrale Moskee van Bisjkek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Centrale Moskee van Bisjkek
Centrale Moskee van Bisjkek
Locatie Bisjkek
Vlag van Kirgizië Kirgizië
Coördinaten 42° 53′ NB, 74° 37′ OL
In gebruik 2018
Capaciteit 30.000
Architectuur
Architectuurstijl Ottomaans
Bouwperiode 2012-2018
Aantal minaretten 4
Portaal  Portaalicoon   Islam

De Centrale Moskee van Imam Sarakhsi (Kirgizisch: Борбордук мечит), beter bekend als de Centrale Moskee van Bisjkek, is een moskee in Bisjkek, de hoofdstad van Kirgizië.

De bouw van de moskee begon in 2012 en werd in 2018 ingehuldigd. De moskee werd gefinancierd door het Turkse Diyanet. Het is een van de vele moskeeën die door Turkije over de hele wereld worden gefinancierd. De moskee, gebouwd in een Ottomaanse heroplevingsstijl, is een van de grootste in Centraal-Azië. Het heeft een capaciteit voor 30.000 gelovigen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De bouw van de moskee begon in 2012. Later werd besloten dat de moskee vernoemd zou worden naar Al-Sarakhsi, een middeleeuwse islamitische geleerde. De moskee werd ingehuldigd op 2 september 2018. De openingsceremonie werd bijgewoond door de Kirgizische president Sooronbaj Zjeenbekov en zijn Turkse tegenhanger Recep Tayyip Erdogan.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

De moskee is gebouwd in een Ottomaanse heroplevingsstijl, met vier minaretten, elk met drie balkons. Het lijkt qua ontwerp op de Turkse Kocatepe-moskee. De moskee heeft een capaciteit van 9000 mensen in de afgesloten ruimte en 30.000 mensen in totaal.