Centrifugale verdamper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De centrifugale verdamper is een apparaat dat wordt gebruikt om oplossingen te concentreren of in te dampen.

Instrumentatie[bewerken]

De centrifugale verdamper bestaat uit verschillende onderdelen:

  • een vacuümpomp: hiermee wordt lucht uit de kamer gepompt
  • een kamer waar meerdere samples tegelijk in kunnen worden gezet
  • verschillende applicatiemethoden (om te corresponderen met het oplosmiddel van het sample). Het ene oplosmiddel verdampt sneller dan het andere (bijvoorbeeld een waterige of een organische oplossing)
  • keuze uit verschillende temperatuurniveaus
  • een centrifugefunctie
  • een condensor: deze zorgt ervoor dat de verdampte vloeistof weer condenseert en opgevangen kan worden

Werking[bewerken]

De werking van de centrifugale verdamper is gebaseerd op drie principes: centrifugeren, temperatuur en vacuüm. Als eerst moet de oplossing (die DNA, RNA, eiwitten of andere samples kan bevatten) in het apparaat gezet worden. Hierna kan de gewenste temperatuur worden ingesteld. De temperatuur moet hoog genoeg zijn, zodat het oplosmiddel kan verdampen. Wanneer het apparaat op temperatuur is, kan het worden gestart. De centrifuge begint te draaien. Vervolgens wordt een vacuüm ingesteld. Hierdoor wordt de druk binnenin het apparaat verlaagd, en hiermee ook het kookpunt van het oplosmiddel. Wanneer de druk zo laag wordt dat het kookpunt onder de temperatuur van de kamer komt te liggen, begint de stof te koken en dus te verdampen. Het centrifugeren voorkomt dat de buisjes heen en weer gaan schudden, en op deze manier verdampt het oplosmiddel van boven naar beneden. De meest geavanceerde apparaten kunnen een centrifugale kracht genereren van 500 maal de zwaartekracht. De vloeistof wordt als het ware onder in het buisje 'gedrukt'. Wanneer er genoeg oplosmiddel verdampt is, kan het apparaat weer worden uitgeschakeld. Het afgezogen verdampte oplosmiddel komt terecht in een opvangkolf.

Producenten[bewerken]

Centrifugale verdampers zijn uitgevonden in de jaren 60 door Savant Inc in de Verenigde Staten, zij hebben het grootste merk centrifugale verdampers, genaamd SpeedVac. Andere bedrijven die centrifugale verdampers verkopen zijn de Duitse bedrijven Martin Christ en LabConco en Genevac uit Groot-Brittannië.