Centrum voor Parlementaire Geschiedenis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis doet wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de parlementaire geschiedenis van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. De resultaten van dat onderzoek worden gepubliceerd, onder andere in een serie over de naoorlogse kabinetten. Het CPG brengt een Jaarboek Parlementaire Geschiedenis uit. Ook verzorgen medewerkers van het CPG een cursus over de parlementaire geschiedenis van Nederland sinds 1945.

Het CPG is in 1970 opgericht door Frans Duynstee. Het Centrum was aanvankelijk ondergebracht bij de faculteit der rechtsgeleerdheid van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Vanaf 1986 wordt het Centrum gefinancierd door de Stichting Katholieke Universiteit (in Nijmegen) en de in dat jaar opgerichte Stichting Parlementaire Geschiedenis (gevestigd te Den Haag). Er is een uit vier leden bestaande Wetenschappelijke Raad, die het onderzoek begeleidt.

Sinds 1 januari 1997 maakt het CPG, dat wordt geleid door Carla van Baalen, deel uit van de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]